Публикация

Не пренебрегвайте бенките!

Имаше времена, когато всички се излагахме обилно на слънцето без никакви предпазни средства...


Дори се смяташе, че дългото печене на плажа е много полезно за децата. Резултатът от това днес е значително увеличаване на случаите на малигнен меланом.

Това е не само най-опасният кожен рак, но изобщо най-злокачественият тумор, който може да порази човешкия организъм. За радост, когато се установи в най-ранния си неинвазивен стадий, може да се преодолее успешно чрез оперативна намеса. В късните стадии заболяването е много тежко, защото се разпространява в цялото тяло.

Затова в целия свят лекарите съветват хората с проблемна кожа да посещават профилактично дерматолога всяка година. Под проблемна кожа се разбира светлата, лесно изгаряща и осеяна с множество бенки и петна.

Кога трябва да се усъмним, че една бенка се развива неблагоприятно:
- размер над 5 милиметра;
- нарастване на размера;
- неравни очертания и асиметрия;
- разнородна пигментация;
- разязвяване и кървене от образуванието;
 - надигане над повърхността на кожата.

Всеки професионалист може да прегледа съмнителните кожни образувания чрез специален уред – дерматоскоп, и при съмнение да насочи пациента за оперативно премахване.
Меланом може да се появи и под нокътя, който често изглежда като кафява линия от матрикса до свободния нокътен ръб.

Друго злокачествено, но изцяло благоприятно заболяване на кожата е базоцелуларният карцином, който няма склонност към метастази, развива се много бавно и след оперативно изрязване се излекува напълно.

Коментари