Публикация

Ако постоянно ви боли глава и повръщате - търсете невролог

Ако имате упорито главоболие, неповлияващо се от обезболяващи средства и съпроводено от повръщане, незабавно потърсете лекарска помощ.


Тези симптоми могат да бъдат знак за мозъчен тумор, коментират специалистите от отделението по неврохирургия към варненската УМБАЛ "Св. Марина".

Други симптоми за страшното заболяване са обърканост, дезориентираност, сънливост; промяна в характера; епилептичен припадък (гърч, непредизвикано усещане на неприятни миризми); зрителни нарушения - дразнене от силна светлина, замъглено виждане, двойно виждане, спадане на клепач; изкривяване на лицето; затруднено гълтане на течни и твърди храни; променено звучене на гласа; слабост за ръката - несръчност, промяна в почерка, изпускане на предмети, намалена сила; слабост на крака - често спъване, нестабилна походка; световъртеж, залитане в определена или в неопределена посока; загрубяване на чертите на лицето.

Симптомите, които да насочат родителите да мислят за неврохирургичен проблем, са необичайно бързо нарастване на главата на новороденото; незатварящи се в срок черепни шевове и фонтанели; изоставане в невропсихичното развитие; преждевременно зарастване на черепните шевове и фонтанели с развитие на необичайна форма на главата; кожни петна; хиперпигментация, окосмяване и тръпчинка по средната линия, в областта на кръста; изкривяване на гръбнака; прекомерна раздразнителност или сънливост.

Ако обаче имате упорити болки в гръбнака (шия, гръб, кръст); стрелкащи болки по ръцете или краката; слабост на крайник (ръка, крак); несръчност, скованост на крайниците; често или невъзможно уриниране, вероятно става дума за проблем в гръбначния стълб, коментират специалистите от най-новото и едно от най-модерните неврохирургични отделения в страната.

Коментари