Публикация

Безплатни прегледи във варненския онкодиспансер

Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания „Д-р Марко А.Марков – Варна” стартира дългосрочна програма за ранна диагностика на най-често срещаните онкологични диагнози.


В рамките на годината ще бъдат обявени няколко кампании за безплатни профилактични прегледи, целящи откриването в начален стадий на заболяванията, за които е констатирана трайна тенденция за нарастване в последните години.

В онкоболницата към момента са диспансеризирани около 22 000 пациенти от Варненска и Добричка област. Само през последната година новозаболелите са 2965 души, 2168 от които са от Варна и областта.

Увеличението спрямо 2010 г. е с 436 души. В същото време в резултат на профилактичните програми, прилагани от варненската онкологична болница, се забелязва значително подобряване на ранната диагностика. Най-сериозен е ръстът при рак на маточното тяло – от 61% през 2010 г. на 74,7% през 2011 г.

Дългогодишното налагане на превенцията по отношение на рака на млечната жлеза от специалистите вече дава сериозни резултати – 80,1 % от новооткритите случаи на заболяването са в ранен стадий.

След анализ на тези резултати ръководството на болницата реши да разработи профилактична програма за най-често срещаните диагнози. Прегледите в специализираните кабинети на здравното заведение ще бъдат безплатни за нерегистрираните до този момент пациенти, въпреки че с последните изменения в законодателството и преобразуването на онкологичните диспансери в консултативни центрове и специализирани болници, те би следвало да се заплащат. Финансов ангажимент на пациентите ще останат само допълнителните изследвания и ехографските прегледи, ако се налагат такива.

Първият етап от мащабната профилактична програма на общинската онкологична болница стартира на 5 март и ще продължи до 23-ти с безплатни прегледи за рак на млечната жлеза и рак на маточната шийка.

В специализираните кабинети в Диагностично-консултативния блок на болницата (на третия етаж на ДКЦ IV – в двора на МБАЛ „Св. Анна”) за желаещите да се прегледат дами ще се грижат д-р Светослав Узунов, д-р Светозар Филев, д-р Мая Брюкнер и д-р Денислав Белинов.

За удобство на дамите е желателно предварителното записване на телефоните на регистратурата на здравното заведение: 052/ 975 840.

Коментари