Публикация

Още 10 неща, които да научите от кучето/котката си

Продължението на статията "20 неща, които може да научим от домашния любимец" ще ви даде възможност да се потопите в още житейска мъдрост от света на животните.


Първата част може да прочетете тук.

Пийте вода, когато сте жадни

Кучетата не пропускат да пийнат вода, когато се върнат от интензивна разходка. Вие също не трябва да забравяте да се хидратирате, но не се наливайте със спортни напитки. Водата е най-добрият начин да възвърнете на мускулите и тъканите изгубените течности по време на тренировка. Винаги увеличавайте приема на вода през горещите дни или когато се потите повече.

Яжте риба
Котката ви на драго сърце би заменила сухите гранулки за парче сочна риба тон, било то и от консерва. За щастие хората сами могат да избират храната си и спокойно могат да включат рибата във всекидневното си меню. Сьомга, риба тон, скумрия и други мазни риби са богати на омега-3 мастни киселини, които намаляват опасността за сърцето, понижават кръвното и др. Резултатите от скорошно изследване показват, че хората, които ядат риба поне веднъж седмично, са с 60% по-малко застрашени от алцхаймер.

Показвайте обичта си

Кучетата не играят емоционални игри – ако те обичат, ти го показват. Това е добър съвет за хората, които искат да подобрят връзката си. Изследване, публикувано в Personal Relationships, разкрива, че малките жестове имат голямо въздействие върху отношенията с половинката.

Игри
Игрите и забавленията не са само за деца и котета. Учените твърдят, че игрите са нужни на човека като съня и храната. Те повишават интелигентността, креативността, социалните умения и подобряват способността за решаване на проблеми. Затова вземете пример от домашния си любимец и се отдайте на дейност, която няма друга цел освен чисто забавление.

Радвайте се на природата

Разходка в парка или планината може да е представата на вашето куче за истинско блаженство, но и вие може да извлечете полза за тялото и ума. Времето, прекарано навън, може да подобри физическото ви състояние, да повиши нивата на витамин D и да намали стреса. Разходките навън са изключително полезни за децата.

-brr-

Време за разкрасяване

Къпането и миенето на зъбите си имат своите очевидни здравословни ползи, но грижата за външния вид има голямо влияние върху всички аспекти от живота. Добрата лична хигиена е жизненоважна за самочувствието, а спретнатият външен вид помага и за намирането на добра работа.

Езикът на тялото

Кучетата са много добри в разчитането на езика на тялото. Хората обаче не са. Докато повечето от нас разкриват емоциите си чрез различни жестове, мимики и дори промени в гласа, някои хора просто не са добри в разчитането им. Все пак има надежда – разбирането на езика на тялото се развива с течение на времето.

Разтягане
Вземете пример от вашия любимец и се разтягайте от време на време. Това не само ще подобри гъвкавостта на тялото, но и  ще повиши силата и издръжливостта на мускулите. Когато ви се налага да стоите дълго в едно положение (седнали пред компютъра), отделяйте по няколко минутки да се раздвижите и да се разтегнете.

На сянка
Когато разхождате четириногия си приятел в парка, той си намира сенчица като се умори. Последвайте го и вие седнете на някоя сенчеста пейка, особено в часовете между 10 и 4, когато слънцето е най-силно. Дерматолозите напомнят да не забравяте слънцезащитното мляко и в градски условия.

Придържайте се към някакъв график
Животните обичат последователността на рутината – те не различават работните от почивните дни. Това важи и за вътрешния часовник на човека. Хората спят по-добре, ако стават и си лягат по едно и също време всеки ден (независимо дали е вторник или неделя). Придържането към определен график – къпане, обличане, хранене, подобрява качеството на съня.

Коментари