Публикация

Пипер, канела, чесън... - формула за здраве

Подправките, особено лютивите, са неделима част от някои култури. Тези представители на растителния свят не само придават пикантен вкус на ястията, но и са полезни за здравето.


Повечето подправки имат и лечебни свойства. Представяме ви 5 от тях.

Лют пипер: Той облекчава болезнените стави. Изследванията показват, че капсаицинът в лютите чушки има противовъзпалително действие, което може да спомогне за облекчаване на артритни болки и подуване.

Канела: Предпазва от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Едно проучване открило, че около половин чаена лъжичка понижава кръвната захар, холестерола и триглицеридите в кръвта.

Чесън: Подобрява здравето на сърцето. Консумацията на чесън може да понижи нивото на холестерола и триглицеридите средно с 10 на сто.

Карамфил: Карамфиловото масло е добре познат лек за зъбобол, неговите антисептични свойства го правят отлично средство за почистване на устната кухина. Основната съставка в маслото е евгенол, който има противовъзпалително действие и може да спомогне за облекчаване на скованост и болки, свързани с артрит. Карамфилът се води „сгряваща подправка”, което може да стимулира храносмилането.

Джинджифил:
Той е богат на антиоксиданти и може да предпази организма от някои заболявания. Джинджифилът успокоява спазмите и намалява отделянето на газове в храносмилателната система. Той също е отлично средство при гадене, свързано с пътуване, бременност или махмурлук.

Коментари