Публикация

Променете начина си на живот преди той да ви промени

Важно е да разберете как работи циркулацията на кръвта, за да поправите начина си на живот с цел подобряване на здравето като цяло.


Кръвта, която циркулира през артериите в тялото, снабдява всяка клетка с хранителни вещества и кислород. Силата, упражнявана от сърцето, изпомпва кръвта в големите артерии и създава налягане в тях. Това се нарича кръвно налягане.

Определено ниво на кръвното е важно за циркулацията на кръвта в тялото, но когато то стане твърде високо, се появява хипертонията, която се причинява от спазъм или стесняване на малките кръвоносни съдове, известни като капиляри.

Това стесняване допълнително напряга сърцето, докато изпомпва кръвта през кръвоносните съдове.

Бързите темпове на живот днес и натискът, причинен от средата пораждат психологическо напрежение. Тревогите и умственото напрежение повишават адреналина в кръвта и това на свой ред предизвиква покачване на кръвното налягане.

Друга важна причина за хипертонията е вредният начин на живот, който включва прекомерно пушене, прекаляване с чай, кафе, алкохол, газирано и рафинирани храни, които пречат на изхвърлянето на токсините от тялото, а това води до запушване на артериите и вените.

Повтарящите се инфекции и възпаление в бъбреците също могат да доведат до хипертония. Бъбреците играят важна роля в контрола на кръвното налягане чрез секрецията на ренин (протеин). Ако повече ренин се отделя чрез бъбреците, то повече соли се задържат в тялото, което води до увеличаване на обема на циркулиращата кръв и следователно повишаване на кръвното налягане.

Лесно е да изпиете едно хапче сутрин, но това може само временно да намали кръвното налягане, но не и да излекува състоянието.

Трябва да коригирате начина си на живот, да откриете начин за освобождаване от стреса и напрежението. Опитайте с добре балансирана диета, йога и почивка.

Коментари