Публикация

Хавайски масаж за удоволствие и дълголетие

От древни времена масажът се използва и за лечение, и за релакс. Това най-вероятно оправдава и съществуването на многообразието от видове.


Ще ви запознаем с един масаж, идващ може би от най-екзотичната и мечтана дестинация – Хавай. Ломи-ломи е термин, който в превод означава търкане или масаж. Той е наследство от древните полинезийски лечители, предаващо се от поколение на поколение. В основата на този масаж е хавайската философия за живота и щастието Хуна. Тя се гради върху разбирането, че всяко същество се стреми към хармония и любов.

Ломи-ломи се нарича още „масаж на любящите ръце”. Това, от една страна, идва заради плавните движения, с които той се извършва, а от друга – от отношението на лечителя към пациента. Той трябва да прави масажа със сърце, изпълнено с любов. Изцелението се постига чрез докосванията. Хуна учи, че всяка една клетка в тялото ни има памет. Клетките образуват неделимо цяло не само във физически аспект, но и в психичен, емоционален и духовен. Така ломи-ломи не действа само на едно ниво, а извършва лечение, което засяга всички измерения на битието.

Древните полинезийци вярвали, че хармонията се постига чрез циркулацията на енергийния поток в организма. Всяко заболяване е дисхармония. Постоянното напрежение блокира свободния приток на енергия. Чрез масажа ломи-ломи се отстраняват тези блокажи и се предизвиква самолечебна процедура благодарение на отприщения поток. В това именно се крие изцелението. Натрупаните негативни емоции и напрежение са отстранени. Лечебният ефект продължава да действа дълго след процедурата. Смята се, че ломи-ломи е способен да даде сила и живот на всичко, тъй като неговата същност е любов.

Масажът на любящите ръце отдавна е напуснал пределите на родината си. Преживял известни метаморфози от времената на онези древни полинезийски лечители, ломи-ломи се предлага и у нас. Подробности ни разказа кинезитерапевтът Мирослава Караянкова.
Масажът започва, като се създава атмосфера на смирение, спокойствие и доверие между лечител и пациент. За тази цел се отделят няколко минути за разговор и опознаване. „Традиционно ломи-ломи се прави на пълна тишина. Въпреки това на някои места използват хавайска музика за допълнително отпускане и релакс по време на процедурата”, разказва Мирослава.

-brr-

Масажът се извършва с ритмични плавни движения без прекален натиск. Съчетава няколко различни техники. Прави се с върха на пръстите, с цяла длан или с предмишници. Често се третират две части на тялото едновременно, за да се постигне цялостно отпускане. Някои описват усещането като движение на нежни вълни върху тялото.

Ломи-ломи може да се прави на цялото тяло или само на гърба, който се смята за център на енергийните полета в тялото. Обръща се специално внимание на ставите, тъй като според философията на Хуна именно там се блокира енергията. „Масажът може да започне от долните крайници или от гърба. Това е по преценка и зависи от техниката на терапевта. Аз лично предпочитам да започна от гърба и от там към другите части на тялото”, споделя специалистката. Цялата процедура отнема около 50-60 минути за цялото тяло и около 30-40 минути - само за гръб.

Препоръчва се при мускулни проблеми и при всякакви нервни разстройства. Масажът подобрява кръвообращението, отстранява токсините и понижава кръвното налягане. Тъй като е много лек, при него почти липсват противопоказания, но все пак е добре да се съобразите с някои неща. „Не се препоръчва при висока температура или наличието на остра инфекция. За жени в напреднала бременност също не е добра идея”, съветва Мирослава.

Традиционно ломи-ломи масажът започва и завършва с молитва. По време на сеанса терапевтът може да си тананика и танцува около масата. Всичко това е свързано с вярването, че по този начин се усилва енергията и по-бързо се отблокира. Комбинирането на  дишане и хула движения са специфични за този вид масаж.

И тук използването на етерични масла не е пренебрегнато. За засилване на сетивността често се използва топло масло от монои. Това масло е смесица от листата на вид палма и кокосово масло. Използват се още нагрети камъни и специални пръчки.

Основна задача на ломи-ломи е да ви накара да се отърсите от напрежението и да се отпуснете. А това в никакъв случай не е за подценяване, имайки предвид, че стресът стои в основата на много сериозни здравословни проблеми. Така че освен удоволствие добрият масаж е гарант за активно дълголетие.

Коментари