Публикация

Страхът от резултата кара жените да избягват цитонамазката

Жените се страхуват от резултата от цитонамазката, но той не е диагноза. По тази причина лекарите от клиниката по гинекология към МБАЛ „Св. Анна“ – Варна, организират безплатни прегледи.


„Цитонамазката е тест за скрининг. Той алармира лекаря, че трябва да обърне внимание на пациентката си като я подложи на допълнителни изследвания, които не е задължително да са с лош резултат. В този смисъл цитонамазката с оценка от 3 „а“ нагоре не бива да плаши жените, но истината е, че те се страхуват и то много.

Всеки път психотравмата върху тях е ужасна сякаш им е поставена най-страшната диагноза“, коментира доц. д-р Явор Корновски. А всъщност рутинният тест, който следва всяка жена да си прави веднъж годишно с профилактична цел, не е изследване, което поставя диагноза.

Понякога резултатът от цитонамазката е смущаващ, а когато лекарят назначи допълнителни изследвания, излиза, че например става въпрос за хормонален дисбаланс при жени в климакс, който имитира начални злокачествени промени, но след лечение с локални хормони пациентката се възстановява.

„В резултат на допълнителни изследвания може да се окаже, че става въпрос за възпаление или предракова лезия, която се лекува и не е рак“, допълва доцентът. Разбира се, съществува и лошият, най-страшен сценарии, но той се доказва чрез изследване на тъканна проба. Но дори в този случай, ако заболяването е в начален етап, лечение има. Така че резултат 3 „а“ от цитонамазка в никакъв случай не означава рак.  

-brr-

Именно затова лекарите от клиниката по гинекология към МБАЛ „Св. Анна“ – Варна, ще извършват безплатни прегледи.

Жените ще могат да се преглеждат без направление и такса всеки вторник, сряда и четвъртък от 14 до 16 часа в кабинет 107 на болницата, като при необходимост ще може да се използва отново безплатно и коремен ехограф.

Това съобщи ръководителят на гинекологичната клиника доц. д-р Явор Корновски. Той посочи, че през кабинета могат да минат както жените, които искат да се прегледат профилактично, така и тези, които имат някакви оплаквания. Ако обаче се наложи да се вземе цитонамазка, тя ще се плаща - 20 лв.

Безплатният достъп до лекарите от гинекологичната клиника не е ограничен във времето. „Ще преглеждаме толкова, колкото са желаещите да се възползват от тази възможност“, коментира доц. Корновски. Идеята на поредната инициатива на специалистите в тази насока е от една страна да осигурят безпрепятствен достъп до медицинска помощ на дамите, като не им се налага да плащат за преглед или да носят направление от джипито.

По-важната цел обаче е, ако е налице заболяване, то да бъде установено и лекувано. „Важно е да се знае, че някои заболявания нямат симптоматика, която да тласнат жената към лекаря й. Например рака на маточната шийка, който е предотвратим чрез ваксина и лечим в начален етап“, коментира лекарят. И въпреки това България продължава да е на едно от челните места по този признак. Ето защо единственият начин да се предотврати не само тази диагноза, но и ред други, е да не се пренебрегва профилактичния преглед.



Коментари