Публикация

Лечение на хепатит С с най-модерната тройна терапия

„Започва нова ера в лечението на хроничния Хепатит С“, заяви проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София на втората среща по проекта „Сила за здраве“ на МСД – България.


Благодарение на фармацевтичната компания към февруари тази година около 50 пациенти се лекуват с протеазен инхибитор, добавен към стандартната терапия. През март ще бъдат обобщени и резултатите до момента от този курс на лечение, който е осигурен безвъзмездно от МСД – България, тъй като протеазните инхибитори все още не са включени в позитивния  списък. Специалистите като проф. Матева се надяват обаче това да стане още през тази година, тъй като тройната терапия повишава ефективността на лечението и изчистването на вируса от организма.

Протеазните инхибитори вече са на пазара в САЩ, Великобритания, Германия, Франция и други страни от Европейския съюз.    

От съществено значение е и скринингът за хепатит С, тъй като хроничната му форма в голям процент от случаите протича без особени симптоми.

Прогнозата е към 2015 г. случаите на хроничен хепатит С да са около 120 000. За лечението ще са необходими 564 млн. евро., а цената на терапията за чернодробното заболяване при нелекувана хепатитна инфекция – 1693 млн. евро. Това сочат данните на „Бялата книга“ – проучване, което оценява  епидемиологията и разходите за хепатитната инфекция в Централна и Източна Европа.

Затова лекарите настояват и изследването на чернодробните ензими да бъде включено в годишния профилактичен преглед: ранната диагноза посредством този вид скрининг и съответно – своевременното и ефективно лечение, ще доведат до намаляване на разпространението на инфекцията у нас.

Коментари