Публикация

Сигурни ли сте в домашния си апарат за кръвно?

България отдавна заема челни позиции в черната статистика, която отчита високото кръвно като причина за влошено здраве и висока смъртност.


Повишеното кръвно налягане е масово явление, 76 000 българи умират от сърдечно-съдови заболявания всяка година. В почти всяко домакинство у нас има проблем с кръвното налягане.  
1 000 000 семейства разполагат и с апарат за измерване на кръвното в домашни условия, но всеки трети от тях е потенциално опасен.

Наскоро вносител на японски апарати за кръвно направи кампания, при която предложи отстъпка за електронните си апарати за измерване на кръвно налягане, ако клиентът върне в аптеката своя стар апарат.

„За нас бе истинска изненада състоянието на старите механични апарати, които събрахме. Те отдавна са извън всякакви параметри на прецизност. Имаше апарати с отклонения от по над 20 единици. При измерване на кръвното налягане с такъв апарат, последствията за всеки човек могат да са изключително опасни – хората решават да взимат излишни лекарства или да не взимат необходимите им, базирайки се на тези резултати; да не говорим за това, че измерването на кръвно е диагностика за сериозни увреждания, която в случая със старите неточни апарати се базира на грешни данни.“ – коментират от фирмата.

Апаратите за кръвно имат своята годност. А възрастта на над 300 000 апарати за кръвно в домакинствата e над 5 години. Според статистиката всеки апарат се ползва средно от трима човека, което означава, че 1 000 000 души си измерват кръвното налягане с неточни апарати.

За да се улесни подмяната на опасните стари апарати с нови надеждни апарати, от средата на март до Великден в аптеките отново ще има кампания за замяна. Попитайте във вашата аптека.

Контролът на кръвното налягане от изключителна важност за проследяването на редица заболявания, които могат да застрашат живота, ако бъдат пренебрегвани.

" }-->

Коментари