Публикация

Бракът по сметка – най-стабилен

Каква е тайната на щастливата връзка според сексолога Наталия Кобилкина ще разберете от следващите редове.


65 на сто от браковете в България завършват с развод. Тревожната статистика изнесе сексологът Наталия Кобилкина по време на безплатна лекция, на която се събраха и средства за онкохематологичното отделение на Университетската болница в Пловдив.

По думите й съвременният човек  все по трудно дава верния отговор и на въпроса “Защо все пак женим/омъжваме?”

Според специално проучване на тази тема, направено сред жители на Русия и държави в Европа, 49 на сто от запитаните са посочили любовта като причина да сключат брак, 10 - 15 на сто са се оженили по сметка - да подобрят своето социално и материално положение, 10 процента са дали отговор - “защото така е прието”,  5-7 процента - да легитимират бременността, 5 процента за отмъщение – на инат на бившия си любим, 10 процента да избягат от родителите си и 5 процента заради неувереност в себе си – друг няма да ме обича.

“Най-стабилният брак е по-сметка, защото в тази връзка хората влизат без очаквания да има любов. Всеки знае какво иска и какво получава”, аргументира се Кобилкина. Най-големите разочарования идват, когато хората се женят по любов. Те сключват брак щастливи с обичта си, но минава време и ако не полагат усилия да развиват връзката, любовта се променя. 

Кобилкина очерта и развитието на 3-те типа брачни връзки. Тези, които са на сексуално, на  физическо ниво, обикновено приключват до 3 години. В момента, когато се появи дете в тези семейства, те се разпадат. Това са хора сключили брак по страст, раздялата си обясняват с това, че са били млади, не са обмислили нещата и не са подходящи един за друг.

Вторият тип връзки е на ментално ниво – той е подходящият мъж за мен, тя е хубава жена и добра майка на моите деца. Женят се и след 20 години, когато децата поотраснат, се разделят – изпълнили са дълга, отгледали са поколението и сега вече искат да живеят за себе си.
Третият тип брачна връзка е духовната – тя може да бъде вечна. В нея партньорите наистина обичат другата душа и искат не само да получават, но и да дават. Всъщност всяка връзка може да издържи във времето ако двойката се научи да комуникира, посочи Наталия. Най-трудно хората разговарят открито на тема пари и секс.

За да е една връзка щастлива, жената трябва да направи своя мъж бог, той да е номер 1 за нея, след това той трябва да я направи богиня. Според Наталия това е рецептата за щастливата любов. Първо жената изгражда пространството на обичта, издига на пиедестал мъжа, след това той я вдига до себе си. Мъжът е измислен, за да направи жена си щастлива, смята Кобилкина. Но той може да го стори, ако има сили, ако дамата първо го изпълни с енергия, за да повярва в себе си.

Жената трябва да се научи да показва своята любов, уязвимост и ранимост, да показва, че има нужда от мъж. Да разкрие своята женска същност, да се почувства истинска жена, за да бъде щастлива във връзките си с другия пол. Това е основната полза от семинарите „Тайните на гейшата”, които провежда от 2 години Кобилкина във Варна и София.

Коментари