Публикация

Изядохте ли си зеленчуците днес?

„Яж си зеленчуците” е емблематична фраза на майките, които се опитват да накарат децата си да си изяждат и зеленчуците, а не да ги побутват в чинията с подозрение.


Полза от тази препоръка има и за възрастните, които трябва да похапват по около 9 порции плодове и зеленчуци дневно, но повечето хора едва достигат и три (предупреждаваме ви да не шмекерувате в броенето, защото чипсът не е зеленчук, ябълковият щрудел не се брои за порция плод).

Растителният свят ни предоставя голямо разнообразие, от което може да си набавим различни витамини, минерали, и други полезни вещества.

Похапването на плодове и зеленчуци балансира диетата и заема мястото на вредните храни, които имаме навика да ядем, когато сме под стрес или просто от скука.

Не искаме да чуваме оправдания от сорта на – сега е студено, сезонът не е подходящ, цените са високи, нямам време да си обеля едно киви. Нашата страна е благословена с четири сезона, а и вносът не ни е чужд. През цялата година има богат избор на плодове и зеленчуци.

Затова отделете време и се позавъртете около близкия пазар или щанд за пресни продукти. Не ви караме да купувате чилийски череши по 50 лв., а да си изберете нещо на разумна цена, от което ще си набавите нужните хранителни вещества.

Може да използвате и замразени зеленчуци, които да приготвяте на пара, но не ги къпете в тежки сосове. Оставете ги леко хрупкави, за да се насладите на букет от аромати и полезни съставки.

Тази седмица ви предизвикваме да ядете повече зеленчуци и плодове.

Добър апетит!

Коментари