Публикация

Спрете болката в кръста още преди да е дошла

Гърбът не ви боли.... още, но все пак бихте искали да си спестите това мъчение? Попаднали сте на точното място.


Предлагаме ви няколко техники и правила, с които да предотвратите появата на болка в гърба или кръста.

Трябва да седите правилно – не ви трябва скъп офис стол с ергономични възглавнички, а такъв, който поддържа стойката ви под формата на S, а не на С. На всеки половин час ставайте и се разхождайте, за да намалите напрежението в гърба.   

Стойте изправени – представете си линия, която се спуска от тавана и минава през тялото ви. Ушите, рамената, бедрата и колената трябва да се равняват по тази линия и главата ви не трябва да е приведена напред.

Носете меки подметки – ако обувките ви са с по-твърда подметка, всеки път, когато стъпите на твърда повърхност, предизвиквате сътресение на костите и мускулите в областта на кръста. Това правило важи и за равните обувки, и за тези с ток.

Избирайте обувки с мека подметка или си слагайте специални стелки (възглавнички), които да омекотят контакта с повърхността. В свободното си време носете меки чехли/пантофи или маратонки.

Забравете цигарите – изследвания показват, че пушачите по-често изпитват болки в областта на кръста, тъй като тютюнопушенето намалява кръвотока към гръбнака.

Научете се как да вдигате и носите различни по тежест неща – всички знаят, че за вдигането на по-тежки предмети трябва да се използват краката, а не кръста. Но какво да кажем за леките неща? Наведете се, сгънете коляното на единия крак, а другия го изпънете назад. Използвайте някаква повърхност (стол, маса, стена) за опора и вдигнете предмета.  

Открийте подходящата възглавница – твърде високата или ниска възглавница не предоставя необходимата опора на врата ви по време на сън и мускулите се напрягат. По магазините вече се продават възглавници според позата на сън – по гръб, настрани, по корем, комбинирани.

Коментари