Публикация

Изящна талия в 11 стъпки

Ако сте се питали защо известните вериги за бързо хранене предпочитат да обзавеждат и декорират заведенията си в жълто, червено и оранжево, психолозите ще ви отговорят: така се стимулира желанието да ядем още и още, и още.


Ако обаче сервирате порциите си върху наситено сини чинии, ще хапвате доста по-малко. Този и още няколко полезни извода от медицински проучвания от целия свят ще ни помогнат да вземем под контрол апетита и теглото си след зимните празници, прекарани главно на трапезата.

Яжте яйца за закуска
Слагайте върху сутрешния си сандвич нарязано на филийки яйце вместо салам или бекон. Хората, които хапват варени яйца на закуска, губят повече мазнини и сантиметри обиколка, макар и калориите да са същите. Изследователите смятат, че това е така заради поетите белтъчини, които ни карат да се чувстваме сити по-дълго време и да ядем по-малко през деня.

Правилото на голямата вилица
Учени от университета в Юта са установили, че клиенти на ресторанти, където вилицата е по-голяма по размер, изяждат по-малко храна от останалите: от една десета до една пета. Те обясняват явлението с факта, че малката виличка ни кара доста по-често да загребваме от чинията, докато утолим глада. Това важи обаче само в случаите, когато са ни сервирани големи порции. Можете да си помогнете също, като споделите обилната храна със сътрапезниците си.

Препълнете чинията
Специалисти по поведенчески нагласи са установявали многократно, че хората, които си сипват от всичко наведнъж, дори и десерт, ядат с 14 на сто по-малко от онези, които си слагат мъничко, но непрекъснато си досипват от всички вкусотии на масата. Това се случва особено при хранене на блок маси, когато уж ядете по-малко, но се връщате за втора или трета порция. Помага също вкъщи да се сервира от кухнята, а не да се слага цялата тенджера на масата. За да намалите още повече приема на калории, вземете си една малка чиния и следвайте печелившия модел, т.е. препълнете я.

Излъжете вкусовите рецептори
Както професионалните готвачи винаги слагат щипка сол в шоколадовата торта, така подсилете сладостта и вие. Наситеният вкус ще ви накара да се почувствате задоволени откъм сладко, без да изядете цялото парче. Може също да го споделите с приятелка или си наложете да го хапнете само половината. Твърди се, че следващия път волята ви ще е още по-силна.

Изключете телевизора
Когато се храните пред включен телевизор или пред компютър, сте склонни да приемате от 40 на сто до два пъти по-големи порции от обичайните. Заплесването по движещите се картинки и вживяването в действието ви карат да посягате и към много повече вредни храни като пържени фъстъци, пуканки с масло, солети и шоколадови бисквити. Затова изключете електронните устройства по време на хранене или хапнете набързо малка порция на кухненския плот, за да контролирате количеството.

Не се награждавайте през уикенда
Обичайно е да се самозалъгвате, че ако сте „послушни” от понеделник до петък, през уикенда можете да ядете всичко, каквото ви душа иска. Това обаче прави поне 12 дни в месеца, когато сте отново на „ти” с мързела и старите си хранителни навици. Тогава често и приемате повече калории, отколкото можете да изгорите.

-brr-

Не се разделяйте от раз с „лошите” храни
В крайна сметка няма да се превъзпитате за няколко часа, затова не е добре да чувствате вина, когато ви се дояде нещо в шарена опаковка. Хапнете си чипс или сникерс, но в съвсем малко количество, като дъвчете бавно и си повтаряте, че това е награда.

Излезте на слънце
Изследване на American Journal of Clinical Nutrition е установило, че пациентите с наднормено тегло имат 57 процента по-ниски нива на витамин D от тези с нормално тегло. Излизането поне за 15 минути на слънце всеки ден помага и за подобряването на настроението, и за прилива на енергия, които съдействат в програмата за отслабване.

Разхождайте се веднага след хранене
Ходенето е идеалното упражнение за намаляване на теглото, но е още по-ефективно, ако се прави веднага след храна. Японски учени са доказали, че 30-минутната разходка веднага след обедния или вечерния прием спомага много повече за отслабването, отколкото излизането по друго време. Умереното ходене усилва метаболизма, без да предизвиква стрес на храносмилателните процеси. Ако пък искате да походите бързо, 15 минути всеки ден ще ви олекотят с три килограма на месец.

Спестете си последните пет хапки
Това са средно 200-250 калории, които, „спестени” от обяда и вечерята всеки ден, могат да ви лишат от 10 килограма годишно. Оставете ги за следващия ден или си ги опаковайте за офиса. С резени алабаш или с моркови те могат да ви заместят едно хранене.

Малки стъпки към трайни промени
Като задраскате от менюто си няколко продукта или намалите количествата им, само за една година ще постигнете изненадващи резултати: Ако „уволните” майонезата, кетчупа и всички дресинги и сосове, които съдържат мазнини и захар, на ден ще спестите по 100 калории, които са 3-5 кг от теглото ви за една година. Намаляването на захарта в кафето само с една лъжичка, прескачането на следобедната топла разтворима напитка и на сладкото десертче вече правят цяла революция.

Избягвайте готовите пакетирани храни, които имат ниска хранителна стойност, но съставките им ни карат да ги искаме още и още. Заместете ги постепенно с кисело мляко с лъжичка мед, овесени ядки, пресни плодове и зеленчуци. Ако не обичате сурово, режете плодовете на малки късчета към закуската, а зеленчуците пасирайте на сосове или пюрета – пресни или леко сварени. Подменете газираните безалкохолни напитки и соковете от кутии с прясно изцедени и дори с обикновена домашна лимонада и билкови чайове. Заместете картофите и белия ориз със зърнени и бобови храни.

Варивата са с по-нисък гликемичен индекс, по-малко калории и засищат по-бързо и за по-дълго време. Холистичните специалисти настояват също, че зърнените и бобовите продукти са с по-високо съдържание на белтъчини и влакнини и са много подходящи както за основно ястие, така и за гарнитури. За да се чувствате още по-добре и със съзнание, че правите най-доброто за себе си, избирайте внимателно храната си и се задоволявайте с по-малко, но по-качествено.

Коментари