Публикация

За фитоестрогените и жените

Интервю с д-р Мариана Савчева от „Майчин дом” - Медицински център.


Д-р Савчева, какви хормонални промени настъпват при жените с напредване на възрастта?
През различните периоди от живота на жената (детство, пубертет, полова зрялост, климактериум и сениум (старост) ендокринно-половата система претърпява определено развитие.

Климактериумът е преходен период - от половата зрялост към старостта. За България той настъпва между 45-50-годишна възраст. Преди 40- годишна възраст говорим за ранен климакс, а за късен - след 55-56 години. Постепенното угасване на яйчниковата хормонална дейност е индивидуален по време и продължителност процес. Искам да подчертая, че той е физиологичен и не бива да се очаква със страх и притеснение. Не променя социалния и личния живот на жените и трябва да се приема спокойно.

Комплекс от фактори води до постепенно намаляване на половите хормони и „изгасване” на яйчниковата функция. С намаляване на женските полови хормони се появяват и различни невровегетативни, метаболитни, невропсихични и други симптоми като топли вълни, безсъние, предимно нощно изпотяване, главоболие, нервност, лесни промени в настроението, раздразнителност, сухота и дискомфорт във влагалището, които могат да доведат до развитие на атрофичен колпит.

Какво представлява той и какви са симптомите му?
Нормалната киселинност на влагалищното съдържимо е от изключително значение, защото има защитна функция при попадане на микроорганизми в него. Огромна роля тук играят лактобацилите на Дьодерлайн – те отделят при своя метаболизъм млечна киселина, която определя нормалното алкално-киселинно състояние на влагалището.

Атрофичният или сенилен колпит се наблюдава при жени след менопауза или след операции, при които са отстранени и двата яйчника. Основната причина за това е атрофията на влагалищния епител в резултат на липсата на естрогени. Рязко намаляват „полезните” микроорганизми - лактобацилите. Това създава условия да се активизира неспецифичната флора във влагалището и да се появят различни симптоми - сухота, дискомфорт, а при настъпване на бактериално замърсяване - и генитално течение - от воднисто до жълтеникаво, придружено от парене и сърбеж по външните полови органи.

-brr-

Как може да бъде повлияно това състояние?
От споменатото по-горе става ясно, че трябва да се решат две задачи - липсата на естрогени и евентуално „замърсяване” с неспецифични микроорганизми. Невинаги е подходящо да се използват лекарства, съдържащи естрогени, които представляват женски полови хормони. Освен това приложението на естрогени може да има различни противопоказания, включително и онкологични. „Eстрогенизацията” на влагалището може да се извърши не само с препарати, съдържащи естрогени. Още в средата на миналия век е установено биологичното действие на определени хранителни продукти (соя, ленено семе и др.), които съдържат вещества с естрогеноподобен ефект. Те са от групата на растителните естрогени (фитоестрогени).

Статистиката показва, че в редица азиатски страни, където тези продукти се консумират повече, има значително по-ниска заболяемост от определени болести. Към фитоестрогените (флавоноидите) се отнасят вещества, които имат действие, подобно на естествените женски полови хормони (естрогени), но не са стероиди. Те имат рецепторни структури, подобни на естествените естрогени. Така те действат като слаби естрогени, като в същото време блокират рецепторите на собствените клетки на организма, възпрепятствайки действието на естествените „силни” естрогени. Това е от особено значение при пациентки с онкологични заболявания. Поради тези свои действия днес фитоестрогените се използват все по-широко в различни форми – както за перорално, така и за вагинално приложение.

В кои случаи фитоестрогените са най-подходящи?
Действайки като „слаби” естрогени, те повлияват добре слабо и средно изразени симптоми при жени след менопауза. Фитоестрогените са алтернативно заместително лечение при пациентки, при които терапията с естрогени (хормони) е противопоказана или пък те не я желаят. Локалното приложение на фитоестрогените се разширява - под формата на гелове, вагинални глобули.

Могат да бъдат комбинирани и с лактобацили, които да оптимизират алкално-киселинното състояние на влагалището – то е динамично и може да бъде повлияно от хормонални фактори (менструация, менопауза и др.), от придружаващи заболявания, от приложение на антибиотици и т.н. Такъв препарат е Vagilact - комбинация от соеви изофлавони (фитоестрогени), лактобацили и млечна киселина. Това са вагинални глобули с локално приложение и действие. Млечно-киселите бактерии произвеждат млечна киселина, която нормализира и поддържа алкално-киселинния баланс във влагалището и има защитна функция срещу патогенни микроорганизми.

Изофлавоните подпомагат възстановяването на нормалното състояние и еластичност на влагалищните стени. Vagilact има добър ефект при лечение на атрофичен колпит, за възстановяване на вагиналната лигавица след различни интервенции, за нормализиране на вагиналната флора.



Коментари