Публикация

Черният дроб обича соя

Съвременният живот е бърз, динамичен и неподвластен на традиции. До началото на миналия век всекидневието е било повторяемо в рамките на поколения – детето е следвало начина на живот на своите дядовци и прадядовци, включително и на храненето.


Това, което консумираме днес, обаче е различно – и като съставки, и като рецептура, и като честота. В същото време телата ни не еволюират толкова бързо, колко индустриите. Все по-често страдаме или сме свидетели на хранителни алергии, на промени в метаболизма и на други т.нар. болести на цивилизацията.

С времето освен хранителните навици значително се е променил и ритъмът на живот, като той става все по-забързан и стресов. Все по-малко време отделяме за домашно приготвени храни, макар тези храни да са не само по-вкусни, но и по-хранителни и по-полезни. В резултат консумираме неща, които са и с лоша хранителна стойност, и се усвояват по-трудно от организма.

Един от важните органи в човешкото тяло е черният дроб, който се грижи за пречистването на цялото тяло. Дори и при балансирането на всички хранителни групи - белтъчини, мазнини и въглехидрати, те се преработват основно в черния дроб и той е принуден постоянно да наваксва. Има добре познати стари начини да му се помогне, но или сме ги забравили, или пък просто нямаме нерви и време за това. Постенето е изключително подходящо, защото освен всички тежки храни забранява и приема на алкохол. То е било препоръчано не само като религиозен обред, а и като полезна, здравословна „почивка“ за целия организъм, особено за черния дроб. В забързаното ни всекидневие и този здравословен ритуал е отпаднал и черният ни дроб се натоварва без почивка.

Решение е приемът на препарати за подобряване функционирането на черния дроб. Има различни такива препарати, като някои от тях се купуват без лекарско предписание. Пречистеният екстракт от соя например под формата на „есенциални“ фосфолипиди доставя на черния дроб фосфолипиди, абсолютно идентични по химическа структура и действие с произвежданите в този орган на човешкото тяло. Те са съставна част от мембраната на клетките и имат няколко основни функции - защитават клетката от различни външни влияния, участват в транспортните й процеси, осигуряват течливост на мембраната и нейната гъвкавост и най-важното - нормализират нарушената чернодробна функция и спомагат за регенериране на чернодробната тъкан.

Соевият лецитин намалява натрупването на мазнини в черния дроб, помага за изгарянето им и забавя синтеза на холестерола. Соевите фосфолипиди помагат за по-добрата работа на този важен орган и са напълно безопасни – не са познати състояния на отравяне или предозиране.
Колкото и да бързаме, колкото и да е натоварен денят ни, добре е да помним: черният дроб, един от най-важните органи – филтри в нашия организъм, не бива да бъде забравян. Той се нуждае от помощ.


Коментари