Публикация

Седмица за борба с глаукомата

Глаукомата протича напълно безсимптомно и краде постепенно зрението, а пациентите търсят помощ едва, когато половината от зрителния нерв е загинал и няма лечение.


Повече от 7000 души в Пловдив и над 8500  в областта страдат от това коварно очно заболяване. Това  съобщи очният специалист д-р Станка Узунова по повод Световната седмица за борба с глаукомата, която ще се проведе от 11 до 17 март.

В рамките на инициативата в Пловдив стартират и ежегодните безплатни прегледи за откриване на болестта. Тази година те ще се проведат в два кабинета. На 15 и 16 март специализираният очен кабинет на д-р Пенева ще работи от 9 до 18 часа с предварително записване на телефон. 032/ 653 113.

За две седмици от 12 март за  скрининг на желаещите ще отвори врати и кабинетът на д-р Узунова на ул. „Отец Паисий” 31 А. Записването става предварително на телефон 032/ 635 895.

Офталмолозите напомнят, че глаукомата  е водещата причина за слепота в света, като  половината  от случаите остават недиагностицирани. Глаукомата засяга най-вече хора с фамилна обремененост и пациенти  над 60 години. Факт е, че очното нарушение не може да се излекува, а се прави  само поддържащо лечение с капки, обясни д-р Узунова.

По думите й масово пациентите не слагат правилно капките, което утежнява лечението. Общо над 65 млн. души по света страдат от глаукома, като и в останалите страни приблизително половината случаи остават неоткрити.

Коментари