Публикация

Безплатни очни прегледи

По повод Световната седмица за борба с глаукомата екипът на Специализираната болница по очни болeсти за активно лечение – Варна (СБОБАЛ) ще проведе безплатни скринингови прегледи за откриване на това коварно и безсимптомно заболяване.


Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефон 052/ 634901. Ще бъдат използвани съвременни методи с голяма диагностична стойност. Пациентите с глаукома трябва да съобщят, че имат такава диагноза, за да бъдат правилно насочени.

Екипът на Очната болница е разработил специална скринингова програма за прегледи, базирана на европейските и световни стандарти. Тя стартира на 12 март като освен традиционното измерване на вътреочно налягане и оглед на диска на зрителния нерв (очното дъно), профилактичният скринингов преглед ще включва и измерване на роговичната дебелина. Благодарение на това, всички изследвани, които в момента нямат признаци на глаукома, ще знаят имат ли отклонения от стандарната дебелина на роговицата, или не.

Ако пациент има тънка роговица, дори измерено налягане в нормални стойности, може да означава наличие на заболяване и обратно при дебела роговица, случайно измереното „повишено“ налягане може да е в рамките на нормалното. Измерването ще се извършва с ултразвук, който е „златен стандарт“ за измерване на роговичната дебелина.

За онези пациенти, при които се установят отклонения и има признаци на глаукома, екипът на СБОБАЛ - Варна създава условия за дългосрочно проследяване на всички важни показатели като периферно зрение и компютърно изследване на зрителния нерв. Така се затваря кръгът от скрининговите прегледи до дългосрочното лечение и профилактика.

Глаукомата е заболяване, чиято честота се увеличава с възрастта и има доказана наследственост. Профилактичните прегледи са препоръчителни за хора над 40-годишна възраст, особено ако имат роднини с глаукома. За пациентите с вече поставена диагноза в СБОБАЛ- Варна ежедневно работят специалисти по договор със здравната каса, като при тежки случаи има възможности за стационарно денонощно проследяване, лазерно и оперативно лечение, което е безплатно за здравноосигурените пациентите.

Глаукомата е безсимптомно заболяване, което води до прогресивно и необратимо увреждане на зрителния нерв и в крайна сметка да слепота. Пациентите с най-често срещаната форма на глаукома – първичната откритоъгълна, нямат никакви оплаквания. Ето защо за откриването на това заболяване най-важни са профилактичните прегледи.

Коментари