Публикация

Има вкус и вид на месо, но не е. Що е то?

Изглежда като котлет, има вкус на месо, но съдържа 100% зеленчуци. Това не е някаква нова вегетарианска рецепта или ред от фантастична книга.


Учени разработва заместител на месото, който не само е вкусен, но е и екологичен.

Производството на месо е сложно и скъпо, освен това замърсява природата. Животните за угояване трябва да консумират от пет до осем килограма зърно само за генерирането на един килограм месо. Би било по-просто и по-ефективно, ако можеше да се правят котлети от семената, без да се налага да преминават през тялото на животното.

Невъзможно?
Не съвсем, има растения, които са подходящи за производството на заместители на месните продукти. Изследователите, участващи в европейския проект "LikeMeat", са проучили какви са те и как могат да бъдат включени в продукт, който има вкус и вид на месо.

Проучванията показват, че много европейци са готови да се откажат от месото, но има много малко алтернативи, поясняват учените.

Целта на проекта е да се разработи растителен заместител на месото, който да бъде  сочен и влакнест, но също така да има и приятен аромат. Продуктът трябва да има дълъг срок на годност, да не бъде по-скъп от месото и да е подходящ за вегетарианци и за страдащите от алергии.

Прототипът на новият вегетариански котлет се намира в германската лаборатория IVV. Системата не е по-голяма от две тенис маси. Тя може да произведе едно безкрайно парче месо с около един сантиметър дебелина, което може да се оформи по желание, например като малки хапки (на кубчета), тънко нарязани парчета или цели котлети.

Изследователският екип е в състояние да произвежда от 60 до 70 килограма „месо” на час или 300 - 500 килограма на ден.

Коментари