Публикация

Безплатно измерване на очното налягане

Всеки ден от 12 до 17 март в МБАЛ „Токуда Болница София” ще има безплатно измерване на вътреочното налягане.


Изследването е подходящо за пациенти, които са рискови за развитие на опасното очно заболяване глаукома.

При тези хора е необходимо регулярно да се следят показателите на очното налягане, за да се избегне рискът от ослепяване, съветват специалистите.

Няма да бъде необходимо предварително записване, както и представяне на медицинска документация. Желаещите да се възползват от инициативата могат директно да посетят Офталмологичния сектор на Токуда в сградата на болницата, от понеделник до събота в интервала 08,00 – 18,30 часа.

Националната асоциация на глаукомно болните, Националната глаукомна асоцияция и отделението по Офталмология на японската болница организират лекция за страдащите от глаукома на тема „Глаукома – лечение и сътрудничество с пациентите”.

Тя ще се проведе на 13 март /вторник/ от 15,00 часа в Аула на Токуда Болница София, ет. 9. Обучението за пациенти ще изнесат доц. Наталия Петкова и д-р Веселин Даскалов. Събитието е отворено за всички болни и техните близки.

„Глаукомата е изключително опасно заболяване, защото в много от случаите е безсимптомно, а нелекуването води до слепота”, алармира д-р Даскалов – началник на отделението по Офталмология на Токуда. Той допълва, че именно глаукомата и катарактата са основните заболявания, които водят до трайна загуба на зрението.

За подпомагане на най-засегнатите пациенти от тези социално значими заболявания в Токуда продължава инициативата за осигуряване на навременно лечение на хората, които не могат да си позволят скъпите лещи, които не се покриват от НЗОК.

Пациентите със слепота и на двете очи в следствие на катаракта, както и хората с трайни увреждания /първа група с придружител/, ще имат право на безплатно лечение и безплатни лещи в Токуда. За първичен преглед при офталмолог в Токуда с направление №3 е необходимо записването за консултация по НЗОК да се направи на тел: 02/403 4911.

Коментари