Публикация

Хората с бъбречна недостатъчност се борят за живота си всеки ден

Хората с бъбречна недостатъчност посягат на живота си 400 пъти по-често отколкото останалите.


Причината е в лошото качество на живот и пришпорване на неизбежния край. Това коментира варненският нефролог проф. Димитър Ненов на семинар по случай Световния ден на бъбрека, организиран от управителя на ДКЦ „Света Клементина“ д-р Иван Иванов. На хемодиализа в отделенията в УМБАЛ „Св. Марина“ и МБАЛ „Св. Анна“ са около 180 пациенти, а у нас - 2500, от които 900 чакат за бъбречна трансплантация.

По време на лекциите бяха засегнати няколко стратегически проблема, които все още не са намерили своето разрешение не само във Варна, но и в страната. Например, въпреки че около 20 процента от хоспитализираните деца са с нефрологичен проблем, във Варна няма център за детска диализа и подрастващите трябва да ходят на терапия в столицата.

Отделно в града педиатрите нефролози буквално се броят на пръстите на едната ръка. Един специалист има в УМБАЛ „Св. Марина“, от декември месец работят двама лекари в „Лисичкови“, а четвъртият доктор е в процес на обучение.

Причината за острия недостиг на кадри обаче не е в младите хора, а в това, че държавата не отпуска достатъчно бройки, коментира доц. д-р Иван Гълъбов. И всичко това при положение, че нефрологичните заболявания при децата са на второ място по честота. Според специалиста скринингът на детските бъбреци започва още в пренатална възраст, за което градът разполага с необходимото оборудване.

След раждането на бебето наблюдението трябва да е засилено по отношение на онези деца, в чиито семейства има налице аномалии не само в отделителната, но във всяка друга система. „На този етап диагностично-консултативните центрове във Варна имат техническата подготовка за диагностицирането на проблемите в кърмаческа и детска възраст, но проблем е легловата база в болниците, която е крайно недостатъчна“, коментира доц. Гълъбов, уточнявайки, че на този етап нефрологичните места в града са едва 11. Колко са децата, които имат нужда от диализа обаче, специалистите по време на семинара не успяха да посочат, по простата причина, че те са пациенти на столичните им колеги.

Прогнозите на специалистите сочат, че в близко бъдеще ще се увеличи рязко броят на хората с болни бъбреци, поради непрекъснатото увеличаване на пациентите с диабет тип 2.
От 154 милиона болни в света сега, броят им ще достигне 360 милиона през 2030-та година. Поне 40 % от тях ще развият бъбречно заболяване и свързания с това сърдечно-съдов риск. Над 10% ще достигнат терминален стадий на бъбречна недостатъчност и следователно ще се нуждаят от диализа или бъбречна трансплантация.

Коментари