Публикация

Как да помогнем на бъбреците си?

Хората с бъбречни проблеми са длъжни да спазват диета с ниско съдържание на протеини, натрий и калий.


Тези, които имат и диабет трябва да намалят въглехидратите до минимум. Предлагаме ви някои насоки за определени хранителни вещества – кои да се приемат, и кои да се избягват, за да се запази здравето на бъбреците.

Натрий
Натрият е вещество, което контролира кръвното налягане и течностите в тялото. При висок прием на натрий се задържа вода в организма, излишната течност се събира в бъбреците, което напряга бъбречната функция.

За да контролирате приема на натрий:


- Ограничете готварската сол в храната.
- Забравете чипса, бисквитите - преработените храни като цяло.
- Четете етикета – така ще имате представа колко натрий консумирате.
- Натрият също присъства в храните под името мононатриев глутамат (MSG).

Белтъчини / протеини
Нарушения на бъбречната функция могат да се причинят и от излишната консумация на протеини. Вярно е, че протеините помагат за изграждането на мускулите и тъканите в тялото, но излишните белтъчини увеличават стреса върху бъбреците и повишават риска от бъбречна дисфункция.

Хората, които приемат много месни продукти, са изложени на по-голям риск от бъбречни проблеми, тъй като месото съдържа значителни количества протеини. Специалистите препоръчват да се въздържаме от месна храна.

- Консумацията на повече зеленчуци и влакнести храни помага на бъбреците да се изчистят от допълнителните количества протеини, както и от токсините в организма. Приемът на зеленчуци също ще спомогне и за намаляване на риска от високо кръвно налягане и наднорменото тегло - други два фактора, които са отговорни за бъбречна дисфункция.

Повишен прием на вода

Бъбреците са склонни да страдат, когато има липса на вода в организма, тъй като тяхната основна функция е да филтрират отпадъците и да премахват токсините чрез урината. Те се нуждаят от достатъчно вода, за да изпълняват тази функция.

Важно е да се пие много вода, особено, когато е топло времето Това ще помогне за промиване на всички ненужни токсини в тялото. По въпроса с количествата учените още спорят – едни казват 2-3 литра, други 3-4, а трети казват – пийте, когато сте жадни.

Някои плодове и зеленчуци са с високо съдържание на вода - диня, краставици, тиквички, домати. Добавянето на тези продукти към вашата диета определено ще ви е от полза.     

Избягвайте да пиете кофеинови напитки като чай, кафе и безалкохолни.
Повишеният прием на зеленчуци с високо съдържание на вода заедно с необходимите количества вода може значително да контролира някои проблеми с бъбреците.

-brr-

Калций и фосфор

Тези два минерала намират баланс, когато работят заедно за здравето на зъбите и костите. Когато бъбреците не са здрави, може да се стигне до натрупване на фосфор в бъбреците, което не е безопасно, а калцият може да намалее до нездравословни нива.

Някои примери за храни с високо съдържание на фосфор - бадеми, месо, леща, сушени плодове и сирене.

Храни с високо съдържание на калций - банани, тофу, спанак и броколи. Те трябва да се консумират. Млечните продукти обаче трябва да се избягват, тъй като те са с високо съдържание на фосфор.

Калий
Калият е минерал, който помага на бъбреците да функционират нормално. Когато бъбреците имат проблем, може да се натрупа калий в кръвта, което е лошо за мускулите. Затова е препоръчително да се избягва приема на храни, богати на калий.

Плодове с ниски дози калий - ябълки, круши, боровинки, и мандарини.
Богати на калий храни - папая, бял хляб, овесени трици, чесън и др.

Храни, които трябва да бъдат включени в един здравословен хранителен режим, подходящ за бъбреците:
    Червени чушки
    Ябълки
    Зеле
    Карфиол
    Червени боровинки
    Ягоди
    Череши
    Аспержи
    Бобови кълнове
    Зелен боб
    Салата айсберг
    Зелен боб
    Репички
    Ряпа

Чрез включването на тези храни в диетата си, ще може да помогнете на бъбреците си да са здрави, но консултацията със специалист е задължителна.

 

Коментари