Публикация

В здраве и болест, в богатство и бедност...

Незабравима и различна е всяка годишнина, след като двама души са решили да бъдат заедно, докато смъртта ги раздели.


Първата, когато „медените дни” са свършили, се нарича „памучна”. Младоженците си разменят кърпи и хавлии. Следват „дървената сватба” – 5 години, „медната” – 7 години (медта е символ на семейната сила, красота и богатство), „стъклената” – 15 години, и „порцелановата” – 20 години.

Най-почитаните и честваните юбилеи обаче са, когато мъжът и жената са споделили четвърт или половин век заедно – „сребърна” и „златна” сватба. „Понякога такива двойки решават да повторят брачните си клетви и така честват празника си”, сподели Куни Николова, представител на столичния обреден дом в Красно село. „Подписват се в специална книга за обновяване на семейния живот, разменят си пак халките, и задължително се вдига наздравица” – разказа ни още тя.

Друга нейна колежка – Нина Чернева, главен специалист на обредна зала „Сердика”, е водила пък ритуал на човек, който чества сребърната си сватба, която съвпада с 50-годишния му рожден ден. „Такова събитие се превръща в нещо като отчет за мирното съвместно съжителство на двойката. Разгръщам в речта си какво й е отдал той, какво е направила тя, за да бъдат заедно толкова години.”

Ето защо такъв ритуал винаги е уникален и различен, тъй като личният елемент преобладава. Прави се предварителна среща, където съпрузите споделят къде и как са се запознали, какви грешки са допускали, как са се справяли с трудностите и т.н. „Тази ретроспекция напомня на празнуващите, че компромисите изграждат дългия семеен живот. Не е нужно двамата да гледат в една посока, а да бъдат съмишленици. Когато правят грешки, хората трябва да си прощават, защото това е разковничето на разбирателството и благополучието. Освен това никой не е безгрешен и важното е да се обичаме, каквото и да става” – с усмивка каза още Нина Чернева.

Но докато в столицата честването в обредна зала на 25 и 50 години брак е по-скоро изключение, отколкото правило, то в някои краища на България вече има такава изградена традиция. Райна Рачева, управител на обредния дом в Разлог, разказа за шумното събитие, когато на 13 декември 2011 година 28 двойки чествали заедно своите златни и сребърни юбилеи.

Сценарият е изцяло неин: „Закичихме съпрузите със здравец, те минаха под арка от цветя и „златните” младоженци предадоха символично огъня на любовта на „сребърна” двойка, която пък го даде на едно от най-младите семейства в града – само на 6 месеца”. Тя сподели, че хората се чувстват значими от един такъв празник. Съпрузите отново скрепяват брачното си съжителство с подписи в летописната книга на града, а общината осигурява подаръци, специални гравирани чаши и цветя. „Очите им грейват и такова щастие ги подмладява с по двайсет години”, допълни още събеседничката ни.

Организацията на такова честване е сложна и деликатна мисия. Райна Рачева търси в архивите колко семейни двойки ще честват сребърна или златна сватба и отправя покана за отбелязване на празника. „Понякога ми отказват поради финансови причини, въобще – нужно е търпение”, отбеляза нашата събеседничка. Тя обаче е „живата история” на бракосъчетанията в района. Пред очите й са минали стотици двойки, а понякога събира едни и същи хора по няколко пъти.

„Все пак мисля, че младите осъзнават каква отговорност е бракът. Не го подценяват и отхвърлят с лека ръка, а мислят гъвкаво. Дори да живеят на семейни начала без подпис, те мислят за свещен съюз” – каза Рени Рачева. Тя си спомни, че преди години е водела ритуала на двойки, които са се врекли повторно, облечени с елементи от чеиза си – воал, венче, риза.

„Истината обаче е, че днес, в динамичните делници, много от съпрузите забравят за годишнината си. Такова мило тържество обаче ги кара да се развълнуват и да бъдат щастливо отдадени само един на друг поне за един вълшебен ден” – завърши нашата събеседничка.
А вие имате ли скоро годишнина? Или пък родителите ви, бабите и дядовците ви ще честват такава? Помогнете им да я превърнат в красив спомен.

Дори да няма фойерверки и шумни наздравици, едно топло семейно събиране би могло да донесе също толкова приятни емоции. Замислете се, че подаръците, които ще им поднесете – сервиз, монета, дрехи, албуми, пожелания, са само символични. Защото истинския дар им го давате всеки ден – с отношението към тях, с вниманието и любовта дори в най-малкия жест, с взаимната подкрепа и разбирателство. Наздраве и горчиво!

Коментари