Публикация

Вегетарианство за деца

Добрите хранителни навици се научават у дома. Децата трябва от малки да бъдат научени какво е полезно да се яде и кои храни са полезни.


Подрастващите харесват бързите закуски и полуфабрикатите, защото ги намират за вкусни (допълнителните количества сол и захар помагат за апетитността). Родителите са тези, които трябва да приучат децата да ядат и зеленчуци.

Вегетарианската храна предоставя множество ползи за здравето – намалява лошия холестерол, теглото и кръвното, понижава риска за сърцето и т.н.

Когато приготвяте безмесно меню за децата, задължително ги включете в подготовката – купете заедно продуктите, в кухнята им обяснявайте кое какво е, дайте им възможност да помогнат – да измият нещо, да подредят продуктите в чинията и др.

Ето някои храни, от които може да се набавят необходимите елементи за здравословен вегетариански режим:

Протеини: боб, ядки, яйца, соево мляко и млечни продукти. Също така използвайте зърнени и бобови растения за набавяне на пълноценни протеини от растителен характер.

Желязо: хляб и зърнени храни, сушени плодове, тъмни листни зеленчуци, соево мляко, тофу и бобови култури.

Калций: млечни продукти, тъмни листни зеленчуци - броколи и бамя.

Витамин D:
децата, които прекарват повече време навън, се нуждаят от по-малко витамин D от храната. Храните, от които може да се набавя, са - портокалов сок и зърнени храни, мляко и яйчен жълтък.

Фибри: разнообразие от хляб и зърнени храни (пълнозърнести).

Коментари