Публикация

Три месеца са достатъчни алкохоликът да остави чашката

Три месеца са достатъчни един алкохолик да остави чашката и да отвори нова страница в живота си, стига разбира се да е мотивиран.


Това коментират специалистите от сдружение „Живот без алкохол“.

Председателят на организацията и началник на клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница доц. д-р Снежа Златева обяви тристепенна програма за лечение на алкохолици, която се реализира с помощта на Медицинския университет.

За година през детоксикация в болницата са преминали 120 зависими варненци, от които 90 мъже. Специалистите успели да мотивират към промяна 70 човека, а реално към чашката вече не посягат 18 от тях. Най-голямата гордост за сдружението са две жени на 25 и 28 г. с 3- и 5-годишна зависимост към алкохола.

Преди започването на терапията те били напуснали работа по взаимно съгласие с шефовете си, но няколко месеца по-късно успели да се ресоциализират и да се върнат на старите си постове. За този период те успели не само да преодолеят порива си към чашката и да повярват в себе си, но и да изградят успешни връзки и да започнат съвместен живот с новите си партньори.

Макар специалистите да казват, че за три месеца може да спрем пиенето, това не означава, че проблемът е напълно преодолян, уточняват те. Зависимостта може да се контролира, но тя остава за цял живот. Самата програма за терапия на алкохолици протича в три основни фази, като началото разбира се се полага с детоксикация в клиниката по токсикология.

Следва месец ежеседмично посещение на центъра за рехабилитация. По-нататък интензитетът на посещенията се засилва до три пъти седмично в рамките на два месеца и накрая една година изцерените ходят на съботна терапия. В рамките на програмата се предлагат различни видове обучения, модули и терапии в зависимост от нуждите и предпочитанията на хората.

Броят на българите, зависими от чашката, засега е неизвестен. Знае се със сигурност, че не сме първенци в тази класация, но за съжаление сме сред водещите страни по този порок. 80% от зависимите са под 40 г. Делът на жените е само 1 процент. Нито един зависим не признава проблема си, твърдят още специалистите.


Коментари