Публикация

УМБАЛ „Свети Георги” с обновени клиники

От 1 април в болницата ще заработи и Сектор за стволовоклетъчна трансплантация.


Четири от клиниките си реновира Университетска болница „Свети Георги”, съобщи изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов. „По този начин освен специализирани медицински грижи, ще осигурим на пациентите и много добри битови условия по време на болничния им престой”, допълни проф. Джамбазов.

Макар и частично най-мащабно обновяване претърпя Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, която се помещава в две съседни сгради в База 1 на лечебното заведение на бул. „Васил Априлов“. Това е най-натоварената откъм прием и медицински дейности детска клиника в Южна България, уточниха от лечебното заведение.

От 1 април ще заработи и Сектор за стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по хематология. В него ще се осъществяват специфичните медицински диагностични и лечебни дейности като високодозова, миелоабративна химиотерапия и режими с редуциран интензитет с последваща трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Те ще се извършват съгласно методични указания за диагностика и лечение на заболяванията на кръвта и кръвотворните органи, обясни изп.-директор на университетската болница.

Специфични терапевтични процедури за индикации за трансплантация на хемопоетични стволови клетки, диагноза и лечение на органни усложнения при трансплантация, на гъбична инфекция, на болки при пациенти с малигнени хемопатии и лечение и грижи за терминално болни, както и още много други видове диагностики и лечения ще се извършват в новия сектор на Клиниката по хематология.

До края на годината УМБАЛ „Свети Георги” ще продължи да реновира клиничните си структури. През 2012 г. лечебното заведение ще участва в проекти за обновяване на сградния фонд и постигане на по-добра енергийна ефективност със средства от Международния фонд „Козлодуй”, който ще отпусне 45 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност на общински и държавни сгради.

Коментари