Публикация

Домати, който не яде...

Домати, домати и пак домати – червените плодове, от които става чудесна салата, са невероятен помощник на здравето. Хапвайте ги при всяка възможност.


Време е да ви припомним ползите на домата:

Антиоксиданти
Доматите съдържат много витамини А и С, най-вече заради бета-каротина. Тези витамини действат като антиоксиданти и неутрализират опасните свободни радикали в кръвоносната система. Свободните радикали в организма може да се изхвърлят с високи нива на ликопен, а доматите са богати на това вещество.

Не забравяйте, че готвенето унищожава голяма част от витамин С, затова хапвайте доматите сурови.

Зрение
Всичкият витамин А в доматите може да помогне за подобряване и на зрението. Доматите са полезни и срещу нощна слепота.

Рак
Различни изследвания сочат, че ликопенът в доматите помага за намаляване на риска от  рак на простатата, на стомаха и на дебелото черво. Ликопенът се смята за природно чудо, антиоксидант, който може да спре растежа на раковите клетки. Интересното е, че сготвените домати произвеждат повече ликопен, отколкото суровите домати, така че хапвайте и доматена супа.

Проблеми със сърцето

Калият и витамин B в доматите понижават кръвното налягане и нивата на холестерола. Това от своя страна може да помогне за предотвратяване на инсулт, инфаркт и други сърдечни проблеми.

Грижа за кожата
Заради високите количества ликопен, доматите са отлични за кожата. Обелете един-два домата и сложете люспите върху лицето си за около 10 минути. Уверете се, че вътрешността е към кожата. След това изплакнете. В огледалото ще видите мигновена промяна.

Коса
Витамин А в домати е полезен и за поддържане на косата. Той е полезен също и за очите, зъбите, кожата и костите.

Костите
Доматите съдържат витамин К и калций, които помагат за укрепване на костите.

Коментари