Публикация

Проблемите със стомаха през бременността имат решение

Интервю с д-р Анелия Барбова, гинеколог в МЦ „Полимед”, София, за нередовния стомах през бременността.


Д-р Барбова, често ли запекът съпровожда бременността и защо?
Да, често идват бременни жени с такова оплакване и то ги тревожи. Затова и в миналото винаги са се търсели начини този проблем да се преодолее – например много са използвали билката майчин лист, която и днес се съдържа в много от съвременните, подобрени препарати. Самата бременност е предпоставка за поява на запек и това е причината той да се среща доста често - и в началните месеци, и в по-късните, когато матката е нараснала и оказва влияние чисто физически върху перисталтиката на червата.

А и при самата бременност има релаксация на цялата мускулатура - и на гладката, и на напречно набраздената, - което води до понижен тонус на червата и забавяне на перисталтиката. Всичко това в крайна сметка предизвиква и задръжката. Ако запекът продължи повече от 48 часа, трябва задължително да се намесим, защото освен определено смущаващия дискомфорт (подуване, напрегнатост, газове) в организма се отделят токсини. Ако запекът продължи седмица, десет дни – тогава интоксикацията може да е значителна, затова наблюдаващият бременността лекар не го допуска.

Какъв е съветът ви към бременните, за да не се задълбочи този проблем?
Когато бременната дойде с такова оплакване, ние веднага предписваме съвременните продукти, които се предлагат на нашия пазар. Един от тях е „Фрутилакс”, който е наистина чудесен препарат – той е изцяло на растителна основа, съдържа сорбитол и е приложим и при бременни с диабет. Няма никакви противопоказания, всички могат да го приемат. Препоръчваме 1-2 супени лъжици вечер, но аз лично съветвам жените сами да преценят дозировката според състоянието си. Така решаваме по най-бързия и лек начин проблема.

Съвременната българка е много грамотна, редовно е в интернет, много си контактуват жените във форумите, съветват се една друга. Но постоянното споделяне в интернет е и проблем, защото много често оттам се получава изкривена информация. Аз непрекъснато обяснявам на моите пациентки, че във форумите може да се пише всичко, то остава там и ако нямаш подготовка да пресееш и интерпретираш информацията, това наистина може да навреди, бременната да се стресира ненужно, да се подведе и т.н.

Може ли с хранителен режим бременната жена да контрира запека?
Бременните трябва да се ориентират към по-груби храни. Аз винаги препоръчвам различните видове мюсли, те са много подходящи - с прясно или кисело мляко, според вкуса. Това балансира стомашно-чревния тракт, а и се изгражда полезен навик за по-нататък в живота. Защото и храносмилането, като много други неща, може да се „приучи” да работи в определен ритъм. Затова е добре да се спазва определен час. Нужно е още да не се набляга на тестените и сладките изделия, а на повече зеленчуци и плодове. За съжаление невинаги бременните се вслушват в съветите ни и се случва да натрупат излишни килограми, които могат да доведат до усложнения.

Обездвижването, към което са склонни понякога бременните, отразява ли се на редовния стомах?
Движението играе много позитивна роля, ако няма показания за спазване на постелен режим. Има разработени много добри комплексни упражнения за бременни, йога за бременни е много полезна. Има и курсове по плуване за бременни – всички тези неща се препоръчват във вече доста популярните училища за бременни. Движението е полезно от всяка гледна точка за бременните жени. Подпомага се общият тонус на мускулатурата – и това се отразява и на активността на червата.

Коментари