Публикация

Стареенето на ставите може да се забави

Интервю с д-р Виолета Заркова, директор на Антидопинговия център, за износването на ставите.


Д-р Заркова, в какви възрастови рамки се движи началото на ставното износване?
По статистически данни стареенето на ставите започва след 30-годишна възраст, но трябва да имаме предвид и други фактори, които могат да доведат до по-ранно износване на ставите. Например генетична предразположеност, голямо физическо натоварване на ставите /тежка физическа работа или спорт/, малформации, плоскостъпието може да доведе до проблеми в коленните стави в много по-ранна възраст, наднормено тегло, травми.

Но обичайно сигналът за тревога е болката.

При поява на болка трябва да се реагира веднага.Болките са най-силни при движение. Има пациенти , които изпитват силни болки, но изследванията не показват голямо ставно изностване, и такива, при които няма болка, но ставното износване е значително.Когато има болка, вече има необходимост от лечение и профилактика .

В какво се състои профилактиката според съвременните здравни практики?
Ако проследим публикациите в исторически план, през 50-те, 60-те години на миналия век не се е обръщало чак такова внимание на ставната профилактика. А ставното износване е необратим процес. То може единствено и само да се забави. Днес се обръща значително внимание на комплексната профилактика - на храненето, умерения спорт /плуването например е много полезно/, коригирането на теглото, приемането на хранителни добавки, които допринасят за забавяне на ставното износване.Въздействието на т.нар. хондропротектори е комплексно - върху костите, ставния хрущял, вътреставната течност, ставната капсула и ставните връзки.

Хондропротекторите подпомагат храненето на ставата, забавят разграждането на хрущяла, подобряват гъвкавостта, повишават синтеза на колаген, забавят остеопоротичните изменения в костта. Имам опит с „Хондросейв”, който е комплексен хондропротектор - включва освен глюкозамин, хондроитин, сяра – задължителни за профилактиката и доброто хранене на ставата , също и витамин D3,повлияващ промените в костите, вит. С който повлиява синтеза на колаген и еластин, много микроелементи /хром, мед, бор, цинк/, които имат антиоксидантно действие и участват в клетъчния метаболизъм.

Износването на ставите може ли да се „пести” , ако се употребяват по-малко, сиреч да се ограничи движението?

Не. Физическите упражнения  спомагат за укрепването на мускулите около ставите и допринасят за защитата им от увреждания. Освен това подобряват кръвообръщението,гъвкавостта ,поддържат и увеличават обема на движение. При заболявания на ставите са полезни плуването, умереното ходене, упражнения, повишаващи еластичността на мускулите. При болка в ставите, трябва да се прецени от лекар специалист какво да бъде натоварването.

Има ли зависимост между пола и ставната дегенерация?
Да, има.Ставното износване преобладава при жените, където хормоналните фактори , бременността и колебанията в телесното тегло играят значителна роля.

Ставното здраве може ли да се подобри с упражнения за мускулите?
Връзката е пряка. Здравата мускултура предполага здрави връзки, те пък участват в изграждането на ставата. Оттам идва по-голяма стабилност и подвижност на ставите, което задържа развитието на дегенеративните процеси. Затова умереното спортуване категорично има профилактичен ефект върху износването на ставите.


Коментари