Публикация

Световни кардиолози се обединяват срещу инсулта

Водещи специалисти от Великобритания, Франция, САЩ и Канада се събраха на кръгла маса в Барселона, Испания.


Целта на срещата е да се насочи вниманието на европейската общественост към възможността хиляди мозъчни инсулти да бъдат предотвратени при навременна диагностика и правилно лечение на един често срещан вид аритмия, наречена предсърдно мъждене. С тази аритмия в Европа са регистрирани над 4,5 милиона души, но още много хора не са диагностицирани и не подозират, че са застрашени от тежка инвалидност и смърт.


Самото предсърдно мъждене, въпреки че влошава качеството на живот, не е смъртоносно, но увеличава многократно риска от тежък исхемичен инсулт. А последствията от него често са катастрофални – обездвижване, загуба на говора, психологически и социален упадък, а нерядко и фатален изход. Според проф. Грегъри Лип от Великобритания едва 50 процента от хората с предсърдно мъждене получават правилното лечение, което да ги предпази от инсулт. А това усложнение е предотвратимо в огромния процент от случаите чрез редовно приложение на медикаменти, които не позволяват в сърцето да се образуват тромби, които след това могат да запушат кръвоносни съдове в мозъка.

Дълги години за тази цел се използваше Варфарин (в България – Синтром), но вече има лекарства от ново поколение, които са още по-ефективни, при много по-нисък риск от странични ефекти. Проф. Стюърт Конъли от Канада посочи, че прилагането на Дабигатран при предсърдно мъждене доказано предпазва от инсулт, без да е необходимо пациентът постоянно да следи кръвните си показатели и да съобразява храненето и приема на други препарати с лечението. Британският професор Кейт Фокс призова чрез в. „Живот и Здраве” всички българи, които усещат неравномерен пулс, „прескачане” на сърцето или пристъпи на внезапно сърцебиене, да се консултират с лекаря си, за да се провери дали имат клинично значима аритмия.


Коментари