Публикация

Втора национална среща на работещите в спешната помощ.

Форумът се организира от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, съобщи д-р Десислава Кателиева.


Пловдив е домакин на Втората национална среща на работещите в спешната помощ. В нея ще вземат участие  представители на бърза помощ от цялата страна, депутати от Парламентарната комисия по здравеопазването, представители на Министерството на здравеопазването, на двата национално представени синдиката, на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, на съсловните организации на лекарите и медицинските специалисти.

По думите й на срещата ще бъдат обсъдени спешни промени в нормативната уредба за регламентиране дейността на Спешната медицинска помощ и квалификацията на работещите за определяне статута и категорията на труд при пенсиониране в системата.

„В момента няма ясен регламент кои състояния са спешни и спешната помощ обира луфтовете на проблемите в реформата на болничната и извънболничната помощ, коментира  д-р Кателиева. Според нея при липса на достатъчно кабинети за неотложна помощ, при липса на ясни критерии за хоспитализация на болните и при наличието на  толкова много здравнонеосигурени българи става невъзможно реформирането на спешната помощ.

Въпреки, че от 12 години се говори за реформа в здравеопазването, България е единствената страна в Европа с руски модел на спешността, където работят медици и сестри. На запад в системата отдавна действат парамедиците и има ясни и точни регламенти, категорична е д-р Кателиева. Тя поясни, че на срещата в Пловдив ще се обсъдят и възможностите за повишаване заплащането на работещите след сключване на новия Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване” през юни, както и възможностите за повишаване качеството и бързината при оказване на спешна помощ.

Коментари