Публикация

Полезно или вредно - къде се крие истината

Кой би си помислил, че пазаруването на храна може да бъде толкова трудно?


Обикновената разходка в магазина се превръща в бойно поле – отвсякъде ви бомбардират опаковки, облепени с етикети, промотиращи колко полезни са тези храни, но дали сладките думи не крият грозната истина за съдържанието им.

В същото време, главата ви вероятно се върти от объркващите послания на здравните експерти и диетолозите. В един момент ни казват да не ядем яйца, заради холестерола, а в следващия ни обясняват, че яйцата са много полезни и холестеролът в храната няма да доведе до сърдечно-съдово заболяване.

Крайният резултат е, че много от нас в крайна сметка отиват на касата с пълна кошница с обработени храни, които са всичко друго, но не и здравословни.

Вече ви казахме да пиете пълномаслено мляко, защото то съдържа повече полезни витамини и минерали от слабомаслените си варианти, а мазнините в него не са чак толкова много, че да застрашат здравето ви.

В храненето трябва да има баланс. Не може да се изключват цели групи храни, защото някой по телевизията е казал, че не може да се яде боб, а друг е решил, че хората с кръвна група Б трябва да наблягат предимно на млечните храни. Какво да правят хората от тази група, които имат непоносимост към лактоза? Маслото също не бива да бъде пренебрегвано заради лошата си слава. То е по-полезно от разните продукти за мазане с растителни мазнини.

Като цяло трябва да избягвате изкуствените подсладители. Ако ви се хапва нещо сладко – ползвайте мед, кафява захар и други разновидности на вредната рафинирана захар.

Според една теория организмът е програмиран да се справя с естествени храни, а когато се приемат изкуствени подсладители, мозъкът очаква, че ще има нещо сладко за хапване и праща клетките на лов за калории, но такива няма. Тялото остава разочаровано и продължава да желае сладки неща дори след чаша подсладена газирана напитка.

Изкуствените подсладители не утоляват жаждата за сладост и организмът иска още изкушения, обсипани с кристална захар.

Друг съвет – бъдете внимателни какъв пълнозърнест хляб си купувате, защото ако не е произведен от качествени суровини, той може да бъде толкова  вреден, колкото и белия хляб. Хубавият диетичен хляб трябва да бъде произведен от добре ферментирали семена и трябва да е сравнително по-тежък от другите хлябове – не говорим за грамажа, а за усещането за тежест и плътност.

Ако искате да отслабвате, то забравете за печените стари картофи, защото те активират механизмите, асоциирани с натрупването на мазнини в организма. Може да хапвате пресни картофи, защото те не са толкова богати на скорбяла (предимно захари).

Коментари