Публикация

Какво забавя метаболизма?

Много хора казват, че имат забавен метаболизъм, и са готови да се лекуват с какво ли не, без да имат представа как работи в действителност човешкият метаболизъм.


Казано най-просто, това е скоростта, с която организмът изгаря калориите, за да поддържа съществуването.

Трябва да се отбележи, че организмът гори калории денонощно, независимо дали се движи или почива. Нуждаете се от енергия непрекъснато, даже докато спите. Ето защо, най-погрешното нещо е да пропускате хранения, защото искате да отслабнете.

От какво зависи метаболизмът?

Хората смятат, че той се влияе основно от степента на физическата активност, от функцията на тиреоидните хормони и от възрастта. Това е вярно до известна степен, но главният фактор е мускулната маса. Колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгаряте, независимо колко активни сте физически и каква е възрастта ви.

Ето факторите, които определят човешкия метаболизъм, подредени според тяхното значение:

- Мускулна маса

- Честота на хранене. Колкото по-големи са интервалите между храненията, толкова повече се забавя метаболизмът, за да може да съхрани енергия.

- Степен на активност. Това е важно, но губи значението си, ако яденето не отговаря на изразходваната енергия.

- Начин на хранене. Диета, която изключва почти напълно мазнините, води до оскъдно отделяне на хормони, което забавя метаболизма.

- Хидратация. Над 70% от функциите на организма се осъществяват във водна среда, обезводняването забавя и стресира всичките системи на организма.

- Генетични дадености. Някои хора имат по-бърз метаболизъм, а други обратно, не можете да промените генетичните дадености, но все пак може да се опитате да спечелите битката с бавния метаболизъм.

- Хормоналната функция. Съмнявате се, че имате недостиг на тиреоидни хормони? Едва ли – преди всичко стабилизирайте кръвната си захар и се заемете с физически упражнения 2-3 пъти седмично.

- Стрес. Той също може да забави метаболизма, като създава напрежение във всички системи. Освен това много хора започват да преяждат, когато са стресирани.

Защо се забавя метаболизмът?
Много често се твърди, че след 30-годишна възраст метаболизмът се забавя. Всъщност, учените са установили, че причината не е толкова във възрастта, колкото в загубата на мускулна маса, което не става с остаряването, а с намаляването или липсата на физическо натоварване.

Какво е решението?

Спрете да трупате нови мазнини. Няма смисъл да правите физически упражнения, ако след тях трупате нови мазнини. Човек не напълнява от липса на спорт, а защото снабдява организма си с повече калории, отколкото той има нужда в момента. Може да ядете храните, които обичате, но само ако доставяте количеството, което е необходимо. Яжте и според изразходваната енергия, най-добре на 2-3 часа.

Атакувайте натрупаните мазнини. Това изисква комбиниран подход – поддържане на стабилни стойности на кръвната захар и физически тренировки с постепенно увеличаване на натоварването.

Коментари