Публикация

Законови промени и по-високи заплати искат работещите в спешната помощ

Приемането на Закон за спешната помощ и заплата от 1200 лева поискаха на втората си национална среща работещите в сектора.


„Надяваме се новият здравен министър първо да ни изслуша и да вземем заедно решение за натрупаните проблеми”, заяви председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ Десислава Кателиева.

На дискусията в Пловдив присъстваха над 100 души от 28-те Центъра в страната, представители на синдикатите и здравни орагнизации, и зам.-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова .

Тя сподели, че сред причините за смяна на министър д-р Стефан Константинов е и осуетеният старт на концепцията за спешната помощ.

"Мисля, че има достатъчно законодателна рамка и подзаконови нормативни актове и смятам, че изпълнителната власт не реализира тези закони в пълния обем и не реализира изцяло волята на законодателя", подчерта д-р Дариткова.

Според медиците нормативната уредба е остаряла и не отговаря на промените в здравеопазването. Екипите са затрупани с обслужване на пациенти, които не изискват спешна намеса. Ние изпълняваме и неотложна помощ, и транспортни функции, дори дейности, които не са медицински, категорични са лекарите

По думите им след спирането на телефон 150 проблемите се задълбочили. Не е ясно по чия преценка става оказването на спешна помощ - на пациента или на оператора на телефон 112, посочиха лекарите още един от сериозните проблеми, който се явява спънка в работата им.
Медиците са категорични, че ще продължат да настояват за повишение на трудовите им възнаграждения до 4 минимални работни заплати и увеличаване на нощното дежурство от 50 стотинки на 1 лев на час. Те обърнаха внимание още веднъж, че заради ниското възнаграждение на труда, колегите им напускат, а младите лекари въобще не могат да бъдат привлечени.

“Моята заплата е 634 лева основна. 50 ст. на час нощен труд не знам как ви звучи. Поне един лев да стане. Чуват се неща, че има решение за прословутите парамедици, които щели да се обучават от БЧК, а по време на обучението си щели да получават по 550 лева заплата. Моят изход е да стана парамедик тогава, заяви д-р Ангел Миков.

Коментари