Публикация

Когато сезоните се сменят...

Преходът от зима към пролет е най-тежката промяна за организма.


Обясненията са много и най-различни – като се започне от липсата на прясна и достатъчно витаминозна храна през студените месеци, недостатъчното слънчево греене, честите метеорологични промени с резки колебания в атмосферното налягане и температурите и се стигне до обездвижването и чисто психическата умора от зимата.

В повечето случаи проблемите могат да бъдат установени обективно – резки колебания в кръвното налягане, нарушения в сърдечния ритъм, по-нисък хемоглобин, повишена опасност към образуване на тромби в кръвта (а това води до повече инфаркти и инсулти).

Тези показатели могат да бъдат хванати при целенасочени изследвания, които не всеки има възможност или желание да направи. Особено младите хора, които дори и да изпитват дискомфорт, не обичат да посещават лекарските кабинети.

Началото на пролетта е характерно и с обостряне на стомашно-чревните оплаквания при гастрит, язва и колит, както и с дебюта на алергичния сезон.

Специалистите съветват всеки ден да се изяждат по 5 бр. плодове и зеленчуци.
Не се опасявайте от нитрати в пресните зелени салати. През последните години те са в минимални количества и няма да ви навредят.

Яжте ябълки, портокали, банани, моркови, зеле, пресен лук. Много са полезни зърнените каши на закуска, но не от заготовките тип мюсли, а домашно накиснати за една нощ във вода или мляко овесени ядки, пшеница, просо и др.

Преходните сезони не са време за тежки диети. Ако спазвате великденския пост, съобразете продължителността и строгостта му със здравословното си състояние.
Не е необходимо да се хвърлите в тежки тренировки или дълги кросове, ако по принцип не го правите. Сериозна полза за организма има и сравнително леката, но всекидневна сутрешна гимнастика за около 15–20 мин.

Става въпрос за дихателни упражнения на отворен прозорец, коремни преси, но без пълно изправяне в седнало положение (така се щади кръстът), вдигане на гирички от 1 до 3 килограма – според възможностите. Добре е през няколко дни леко да увеличавате натоварването – напр. да се започне от 20 коремни преси, които да се увеличават през няколко дни с по 5.

Пропускайте асансьора при качване до 4–5 етаж, ходете и по 1 спирка пеша, вместо да слезете точно на вашата спирка.

Не се колебайте да посетите лекаря си, ако усетите някакво неразположение. Пренебрегването на някои на пръв поглед незначителни симптоми може да бъде опасно за здравето.

Коментари