Публикация

Какво казва организмът с апетита си към определени храни?

Макробиотичните специалисти твърдят, че органите търсят внимание, когато жадуват за специфична храна или вкус.


Макробиотичната диета следва китайските традиции в медицината, според които тялото представлява екосистема, чието ядро са органите. Когато искаме да ядем люто, например, означава, че сме доминирани от сърцето или белите дробове.

Сол - бъбреци
Характеристика: Насилвате се да поддържате определен начин на живот или диета. Постоянно се страхувате от нещо. Тъмните кръгове, торбичките под очите, косопадът, преждевременното побеляване на косата са сред признаците, показващи, че бъбреците ви искат да им обърнете внимание.

Решение: Заменете готварската сол с каменна или морска. Забравете за чипсовете и мазните храни, хапвайте боб, соя. Храните, богати на магнезий, успокояват нервите. Яжте кафяв ориз, сусам, спанак, броколи, авокадо, леща, фъстъчено масло, банани, сини сливи, сушени кайсии, пъпеш и риба.

Захар - далак, задстомашна жлеза
Характеристика: Безпокойството и тревогата са ви притиснали в ъгъла. Наблюдават се храносмилателни проблеми, които се проявяват в устните - те могат да бъдат подути, сухи, напукани, необичайно червени или бледи.

Решение: Ако злоупотребата със захар продължи твърде дълго, ще се появи  хипогликемия или диабет. Затова преминете към добрите захари, които се набавят от плодове и зеленчуци. Яжте - сладки картофи, зеле, моркови, тиква, лук, кафяв ориз, канела, индийско орехче.

Кисело, горчиво – черен дроб
Характеристика: Ако черният дроб не функционира на оптимално ниво, се чувствате ядосани и разочаровани. Вероятно злоупотребявате с мазни храни, наситени мазнини от животински храни, млечни продукти и яйца. Ако черният дроб е под стрес, очите и ноктите може да пожълтяват. Изследвайте областта около веждите, която издава настроенията на черния дроб. Ако има червени петна, тогава черният дроб е сериозно ядосан.

Решение: Яжте зелени ябълки. Хапвайте и куркума, босилек, кардамон, кимион, джинджифил, листа от мента, ягоди, зеле, карфиол, ряпа, броколи, кълнове, рукола, сминдух, репички и ряпа..

Горчиво, люто - сърце
Характеристики: Хората със слабост в сърцето може да имат червенина или подуване на носа. Тяхното емоционално състояние не е радостно; тенът може да бъде блед. Тези, които прекаляват с рафинираните храни, захар, брашна, прости въглехидрати, месо, алкохол, наркотици, мазни храни, вредят на сърцето си. Късното хранене и обилните вечери също влияят негативно.

Решение:
Всички пълнозърнести храни, лук, горчица, чесън и храните, богати на магнезий са полезни за сърцето. Яжте копър, босилек, пийте чай от лайка.

Пикантно – бели дробове
Характеристика: Хората, доминирани от белите си дробове, са често депресирани и умърлушени. Те имат склонност да се прегърбват или да имат червенина по бузите. Злоупотребата със захар, млечни продукти, плодове и плодови сокове може да навреди на белите дробове.

Решение:
Лютивото помага за освобождаване на секрета в белите дробове, затова хапвайте репички, зеле, рукола, аспержи, синап. Зелените зеленчуци, ряпата, морковите, червените чушки, броколито и др. играят ролята на  детоксикация за белите дробове. Богатите на фибри храни също са препоръчителни.

Мозъкът обича хрупкави храни
Забелязали ли сте как посягане към чипса /солети, бисквитки, брускети/, когато работите? Това е така, защото мозъкът харесва хрупането като звук и се събужда от него. Всеки път, когато той е активен, започва да копнее за този звук. Дръжте купа с печени ядки, морковени пръчици или орехи на бюрото си, за да дъвчете здравословни храни.

Коментари