Публикация

За концентрация и остър ум хапвайте...

Справянето с множество задачи и роли в живота е нещо нормално за съвременната жена, която трябва да бъде перфектната съпруга, майка, служителка, домакиня и още, и още...


Не е лесно човек да се съсредоточи сред хаоса от задължения, но има храни, които помагат на мозъка да си възвърне концентрацията и фокуса.

Кофеин
Пийте кофеинови напитки, но с мярка. Умерената консумация на събуждащата съставка е ключът към концентрирането. Злоупотребата с кафе само ще ви напрегне и разсее.

Захар
Една лъжица захар е способна да събуди мозъка ви моментално, но ефектът е краткотраен, а захарта вредна. Хапвайте естествени захари – плодове и др., или пълнозърнести въглехидрати, които ще помогнат да се фокусирате по-лесно.

Риба
Омега-3 мастните киселини са полезни за работата на мозъка. Хапвайте рибни продукти два пъти седмично, по-възможност по-мазни (сьомга, херинга) и с по-малко живак.

Боровинки
Тези сини плодчета предпазват мозъка от алцхаймер и деменция. Хапвайте ги пресни или замразени с кисело мляко, или като закуска между храненията.

Пуканки
Пуканките са богати на витамини В6, В12 и Е. Учените смятат, че хрупкавите царевички подобряват способността за концентрация и подпомагат мозъчната функция.

Авокадо
Този плод не само намалява лошия холестерол, но и понижава риска от натрупване на плаки и подобрява кръвообращението. Богат е и на омега-3 мастни киселини. Авокадото е добра алтернатива за хората, които не обичат риба.

Ядки и семена

Вместо да се тъпчете с вафли и бисквити на работното място, сложете си купичка с ядки на бюрото. Те са богати на антиоксиданти и протеини, които ще поддържат ума ви бистър.

Зелени зеленчуци

Хапвайте зелени зеленчуци – спанак, броколи, магданоз, брюкселско зеле, за да държите мозъка си буден. Ефектът се дължи на съдържанието на фолиева киселина.

Нискокалорична закуска
За да подобрите концентрацията си, трябва да заредите организма си с подходящо гориво сутрин. Хапнете плод, мляко и овесени ядки на закуска.

Коментари