Публикация

"Уличните" закуски по света и у нас

Баничката се класира на пето място, изпреварват ни азиатските кулинарни традиции.


Според класация на британския вестник „Гардиън” баницата (или бюрекът) е петата най-добра улична закуска в света. Описват я като най-популярната балканска храна, продавана на открито, макар произходът й да е турски (от турската дума burmak – заврънкулка). Британците обясняват, че бюрекът е вкусен хрупкав специалитет, който се прави от тънки кори и може да бъде с плънка от сирене, месо или спанак. Ако е със зеле, се нарича „зеляница” или „сирница”, когато съответно пълнежът е от сирене. Залива се със сгорещено олио, зехтин или масло и се пече до златисто. В Сараево бюрекът се продава на килограм и се приготвя в големи тави. Хубава порция излиза на средностатистическия европеец между 1,55 и 2,55 евро. Бюрекът може да се яде по всяко време на деня. И макар да е по-полезно да се  консумира с черен чай, върви най-добре с кисело мляко, констатират британците.

Любопитно е, че вкусното тестено изделие присъства в кулинарните традиции на редица балкански страни под различно наименование и с малки специфики по приготвянето му. Произходът на българската баница, сръбската гибаница, гръцката пита, македонския мазник и босненско-турския бюрек продължава да поражда междунационални спорове.

Но нека се върнем към класацията на вестник „Гардиън”, за да разберем кои храни заемат първите четири места преди баничката. Оказва се, че родината на нито една от тях не е Европа, а Азия.

Мохинга – Мианмар, Южна Азия

На първо място е мохинга. Това е рибена супа с оризова юфка или боб на прах и много земни аромати, типични за местната кухня. Смятана е за националното ястие на Мианмар, където се продава навсякъде. По улиците, на типични мобилни колички и кошници или в открити ресторанти, мохинга може да се купи за около 60 евроцента. Достъпна е по всяко време на деня, но се предпочита за закуска. Поставя се на първо място в класацията „Най-добри улични храни в света”, защото съдържа много здравословни продукти. Богата е на омега 3 мастни киселини. Мохинга се прави с риба, ароматните и полезни лимонена трева, лук, чесън, брашно от леблебия, оризова юфка, рибен сос, хрупкави, годни за ядене парченца от стъблото на бананово дърво и нарязан кориандър.

Банх ми – Виетнам
Малко известен факт е, че най-добрият сандвич в света не се намира в Рим, Копенхаген или дори Ню Йорк, а по улиците на Виетнам. Банх ми е уличната закуска на милиони виетнамци и е част от готварската съкровищница на югоизточната азиатска кухня. Започваме с лека препечена на жар франзела от оризово брашно, което я прави много хрупкава. Продължаваме с топли късчета добре изпечено свинско месо или пастет, хрупкави мариновани зеленчуци, пресни билки, дебел слой виетнамска майонеза, няколко капки соев сос и пикантно чили. Банх ми се продава на сергии и ще ви струва скромните 30 цента.

Даулат ки чаат –  Делхи, Индия

Това сладко, възхитително изкушение е леко като въздух. Подсладена, добре разбита млечна пяна е подправена с шафран, което й придава привлекателен оранжево-бял оттенък. Върху даулат ки чаат понякога се добавят ядливи сребристи листа, наречени „Варк”. Въпреки че е приготвен почти само от пяна, десертът има уникален вкус. Това е популярна закуска, предлагана по улиците на Стария Делхи през зимата, защото през топлите месеци бързо се разваля. Ценителите твърдят, че при първата хапка се усеща нотка на масло, а след това езикът открива фин аромат на шафран, следван от шам-фъстъци, нерафинирана захар и студено мляко. Кремът-сладост струва по-малко от 20 евроцента.

Фат Кафрао – Тайланд
Не може да ви обясним от раз какво е Фат Кафрао. Kaphrao е вид босилек, свещено растение сред индусите, основна съставка в това пържено ястие. Листата на здравословното растение се запържват с мляно свинско, пилешко или морски дарове. Смесват се с нарязан чесън, люти чушки, а понякога и нарязан дълъг боб. Ястието се подправя с рибен сос и щипка захар, сервира се с ориз и обикновено се гарнира с пържено яйце.

Фат Кафрао е относително скорошното „въведение” в тайландската кухня, въпреки че босилекът е използван тук в продължение на векове. За разлика от други местни улични ястия по принцип няма търговци, които са специализирани само в приготвянето на Фат Кафрао. Бързата храна се купува предимно по поръчка от колички, сергии и ресторанти, които правят разнообразни ястия. Фат Кафрао винаги се сервира с малка купа със ситно нарязаните люти чушки в рибен сос и струва между 80 евроцента и 1,50 евро.

Сред останалите ястия в списъка са: марокански тестени пръстени, препечени пилешки главички и крачета в Южна Африка, германският къривурст – нарязана наденичка, полята със специален къри сос. Да не забравяме и тамале от Мексико – ястие от зърнена каша (най-често царевична), която се увива в бананови листа и така се вари. Прави се с плънка от месо, пиперки или кокос.

Е, забравете за менюто в ресторантите, когато пътешествате! Опитайте типичната закуска на страната, в която сте, за да се потопите изцяло в духа, традициите и атмосферата й. Популярните национални храни най-често се продават на улиците, а и ще ви излезе значително по-евтино да хапнете на крак.
 

Коментари