Публикация

Благотворителен бал за жени с рак на гърдата

В Плевен ще се проведе благотворителен бал с цел набиране на средства, с които да се купят силиконови импланти за жени с рак на гърдата.


Пролетната инициатива се  организира от новоучредената фондация „Св.Иван Рилски”. Това съобщи д-р Елиза Георгиева, управляващ съдружник в МБАЛ и ДКЦ „Свети Панталеймон”, както и в „Прометей”.  

Д-р Георгиева и инж. Мария Кръстева са двете плевенчанки,  учредителки  на фондацията, която цели да помага на жени, претърпели операции от рак на гърдата.  Д-р Елиза Георгиева от години се занимава с диагностика на млечната жлеза и е от  щастливците специалисти, тъй като в болницата освен с добър ехограф със софтуер за гърда и добър мамограф вече разполагат и с антена за диагностика на млечна жлеза за ядрено-магнитния резонанс.

Тя е категорична, че това е най-точната диагностика. „Апаратът ни е последно поколение. През тези години, в които се занимавам с образна диагностика на млечна жлеза, съм се срещала с много човешки съдби”, каза д-р Георгиева.

Инж.Мария Кръстева преди три години е успяла да пребори коварното заболяване. Според нея един от първите въпроси, който си задава жената, когато чуе страшната диагноза, е не дали ще е жива, а как ще живее без гърда. Другият проблем е опадването на косата след тежките процедури химиотерапия. Затова се е родила и идеята за създаване на фондация „Св. Иван Рилски”, която да помага именно на жени с рак на гърдата.

Кръгът е затворен, като за това заслуга има и онкохирургът д-р Румен Стоянов. Сега  при повечето случаи операциите са радикални и се отстранява цялата гърда, при което се губи и красотата на женското тяло. Стресът за жените е огромен, защото те чувстват дискомфорт от факта, че нямат гърда. Затова с една операция  ще се отстранява образуванието, но и ще се поставя имплантът, обясни д- р Георгиева.  

Това разбира се, няма да е възможно при всички пациентки, защото има редица медицински критерии, които се взимат под внимание. Крайното решение ще е на специализирана комисия, обясни още тя.  И уточни, че фондация „Св. Иван Рилски” е регистрирана със стопанска дейност, за да може да се набират достатъчно средства.

Силиконовият имплант е скъпо удоволствие, затова учредителите ще развиват и стопанска дейност, но и ще разчитат на дарители. Вече са проведени разговори и са  намерени съмишленици.

„Разчитаме, че всички хора с добри сърца ще се отзоват на поканата ни и ще направим първата стъпка към доброто”, каза д-р Георгиева.  

Екипът на фондацията очаква по време на бала да събере първоначален капитал, за да стартира дейността в помощ на българските жени. Д-р Георгиева припомни и  ужасяващата статистика, според която всяка осма жена у нас има рак на гърдата. За това екипът на фондацията се надяват, че в бъдеще ще развиват и други дейности, като се надяват да се намерят хора, които да помагат в добри дела. „В трудни времена трябва да си помагаме, да си подадем ръка, за да може да се случи доброто”, заяви още д-р Елиза Георгиева.

Коментари