Публикация

Кондиломите - упорити, но не и непобедими

Човешкият папиломен вирус има около 70 подтипа, а около една трета от тях са с висок канцерогенен риск.


Те предизвикват острите кондиломи. Наричат се така, защото са островърхи. Но клиничната им картина може да наподоби други вирусни инфекции, като херпес например. Понякога и специалистите могат да се заблудят в клиничното уточняване.

Различават се по това, че са релефни на фона на кожата или лигавицата, цветът е тъмнокафяв, виолетов, дори сивкав. Могат да са доста разнообразни по цвят и форма. А и с течение на времето и особено без лечение тяхната островърха форма изчезва и се превръща в плоска. Важно е да споменем, че вероятността да изчезнат от само себе си е изключително малка – това става едва в няколко процента от случаите.

С масовото навлизане на интернет може да се каже, че хората са все по-информирани за това заболяване, но това става обикновено след като вече са заразени. Повече от половината ни пациенти нямат предварителни познания за половите брадавици.

В 95% от случаите заболяването се предава по полов път. На презерватива не може да се разчита много, защото той не предпазва кожата извън половите органи, а кондиломите много често засягат и пубиса, окосмената част около тях. Освен това съвсем в началото брадавиците може да са толкова дребни, че едвам ги забелязваме дори с лупа. Хората не могат да ги видят при своя партньор. Забележими са, когато станат 2-3 милиметра, но и тогава има пациенти, които не си обръщат внимание - мислят ги за нещо безобидно или за бенки.

Какви са начините за лечение? Едната схема е разрушаване на кондиломите по някакъв начин – чрез замразяване, с различни киселини, изгаряне с ток, лазер или по хирургичен път. Новите методи са съвременните локални имуномодулатори, които позволяват на организма сам да се справи, повишавайки локалния имунитет. Такъв революционен продукт от повече от десетилетие в света е препаратът имиквимод, известен като крем „Алдара”. От няколко години той е и на нашия пазар, но имаме опит с него и преди, като го набавяхме от чужбина.

Този опит доказва много добрия ефект от препарата, с висок процент на излекувани пациенти. Той е подходящ за по-плоския тип и за по-начални кондиломи. Важно предимство е, че лечението се провежда от самия пациент и това е добре особено за хора, които са много ангажирани, пътуват и т.н. Психологическият момент тук е също важен, като добавим и това, че възпалителните промени са по-слаби и пациентът може да изпълнява и своите биологични функции. За да се презастраховаме от рецидиви, винаги назначаваме по-дълго лечение.

Защото често след унищожаване на кондилома вирусът продължава да съществува в кожата и има риск от повторно образуване на брадавица. Така че е по-добре лечението да продължи. Обичайно третирането с крема продължава средно около 2 месеца – тогава резултатите са най-добри.

Важно е да се знае, че ако бременната има генитални брадавици, това носи опасност от появата на херпетична екзема при бебето. Така че независимо дали майката има полови брадавици или генитален херпес, с гинеколозите сме единодушни - раждането става с цезарово сечение. През бременността лечението на тези болести е рисковано, затова вниманието към профилактиката трябва да се заостри. Ако гениталният статус на жената не е добър, тя не трябва да забременява.


 

Коментари