Публикация

Млада жена възвърна зрението си след уникална операция

Млада жена с огромен диоптър късогледство прогледна след уникална операция, извършена във варненската очна клиника „Свети Николай Чудотворец”.


Специални лещи, имплантирани в очите на пациентката, са ликвидирали късогледството. „Не виждах нищо без очилата си. Вече бях спряла да мечтая, че ще прогледна”, разказа 34-годишната пациентка след операцията. „Първо малко се смутих, че ще бъда първата в България с такава леща, но желанието да се оперирам така ме бе завладяло, че не се поколебах”, добавя тя.

Жената, която е учител по професия, е оперирана преди година и три месеца, но едва сега варненският лекар д-р Пламен Хубанов е решил да огласи резултатите от операцията. “Тъй като става въпрос за новаторска техника, решихме да изчакаме една година, за да проследим ефекта от операцията”, казва той. Случаят е докладван на офталмологични форуми като много обнадеждаваща алтернатива в лечението на високостепенната миопия (късогледство).
Засега в България има само четирима пациенти, в чиито очи са имплантирани лещите AcrySof CACHET. Първите две операции са направени от варненския лекар д-р Пламен Хубанов.

Впоследствие са оперирани още двама пациенти в столицата. „Окото функционира подобно на фотокамера. Когато нормалната роговица и естествена леща работят заедно, образът се фокусира върху ретината, благодарение на което човек вижда ясно. В случаите, когато светлината се фокусира пред ретината вместо върху нея, зрението надалеч е неясно – размазано. Това състояние е познато като миопия – късогледство”, обяснява лекарят.
Доскоро пациентите не са имали друг избор, освен да носят очила с дебели стъкла, без които нищо не виждат. Но новите технологии извършили революция и в офталмологията.

„Поставянето на преднокамерни лещи за коригиране на средно до високо късогледство е последната новост в нашата клиника. Лещата AcrySof CACHET е създадена за пациенти със средно и високо късогледство – от -6 диоптъра до -16,5 диоптъра. Особено подходяща е за млади хора, водещи активен начин на живот. Направена е от биосъвместим материал и се имплантира в предната камера на окото с миниатюрен разрез. Поставя се между ириса и вътрешния слой на роговицата. Диоптърът на тази леща се определя със специален калкулатор, така че да коригира фокуса на естествената леща и зрението да се подобри значително”, обяснява д-р Хубанов.

Много хора не знаят, но високотехнологичните операции вече са част и от българската медицина. Имплантирането на лещи в очите помага на млади и активни хора да захвърлят очилата и да престанат да търпят неудобствата, свързани с тях.

„Нося очила от четиригодишна възраст. Целият ми живот беше безкрайни прегледи, претърпях и две операции, но без резултат. Вече бях спряла да мечтая, че ще прогледна. Диоптрите ми продължиха да се увеличават и стигнаха до -11 и -13. Контактни лещи не можех да нося заради динамичния живот, който водя. Вечно живеех със страха да не счупя скъпите си очила, или да се изпотят точно, когато не трябва. Прогледнах на следващия ден след операцията. Толкова беше лесно, че все още го смятам за чудо. Родителите ми, които много страдаха, че не виждам, бяха много щастливи ”, разказва пациентката.

„Жената беше толкова развълнувана от операцията, че зарази целия ни екип с радостта си. Разказваше, че близки и приятели не могли да я познаят без очилата. Всекидневните дейности й доставяха огромно удоволствие, споделяше, че с нея все едно се е случило нещо много красиво, започнала е нов живот”, разказа още д-р Хубанов.

Коментари