Публикация

С кои лекарства е скаран черният дроб?

Интервю с д-р Мариана Пенкова, главен асистент в Медицински факултет, Тракийски Университет – Стара Загора.


Д-р Пенкова, само дълготрайното пиене на лекарства ли може да затрудни черния дроб, или и неколкодневен курс може да има същия ефект?
Увреждане на черния дроб може да настъпи и в двата случая. Често се уврежда от лекарства, понеже той е основният орган, в който те се преработват. Определяща е не само продължителността на приема на медикамента, а предшестващото състояние на организма. Съвместният прием на алкохол и лекарства увеличава риска от чернодробно увреждане. При хората с хронични чернодробни заболявания (вирусни хепатити, стеатоза, цироза) уврежданията на черния дроб от лекарства са по-чести. Медикаментите вредят на черния дроб по два механизма.

Единият е директно увреждане на чернодробните клетки, което е характерно за малка част от медикаментозните хепатити. Те са зависими от дозата, т.е. необходимо е да се приеме определено количество от даденото лекарството, за да се увреди черният дроб. Другият механизъм е свързан с автоимунни реакции в организма след лекарствен прием, при които могат да се увредят черният дроб, кожата, ставите и други органи. При този тип медикаментозни хепатити дозата и продължителността на прием на дадения медикамент не са определящи. Възможно е и много малко количество да предизвика тежко чернодробно увреждане. Дали това ще се случи зависи от индивидуалната чувствителност към даденото лекарство на всеки отделен човек.

Кои групи медикаменти са в списъка на заподозрените?
Потенциална вреда на черния дроб могат да нанесат различни видове антибиотици, болкоуспокояващи и нестероидни противовъзпалителни, някои препарати срещу хипертония, срещу епилепсия, невролептици и антидепресанти, анестетици, стероиди и други. Но и лекарства извън този списък могат да окажат неблагоприятно чернодробно въздействие при определени пациенти.

По какво човек може да установи, че черният му дроб „не понася” дадени хапчета?
Симптомите се появяват по време на приема на дадено лекарство или скоро след като е приключило лечението. Най-често се срещат тежест и болка в дясното подребрие, обща отпадналост, гадене и/или повръщане, жълтеница, потъмняване на урината. Може да има и обрив по кожата и други симптоми, които наподобяват алергия, както и болки по мускулите и ставите. Обикновено след спиране на лекарствата симптомите отзвучават.

С какви изследвания може да се докаже, че най-големият ни орган страда, и кога трябва да се правят те?
За да се потвърди съмнението за чернодробно увреждане, е необходимо да се направят някои лабораторни изследвания, които показват степента на проблема. При разрушаването на чернодробните клетки субстанции от тях (чернодробни ензими) попадат в кръвта. Повишените над нормата чернодробни ензими в кръвта са показател за настоящо увреждане на черния дроб, което може да е причинено от различни фактори. Изследването на ензимите трябва да се извършва многократно, за да се получи най-добра представа за тежестта на чернодробното увреждане. Най-често използваните за диагноза чернодробни ензими са: АлАТ, АсАТ, ГГТ, Алкална фосфатаза.

-brr-

Има ли средства, чрез които може да се намали потенциалното увреждане на черния дроб при прием на лекарства?
Трябва да се спазват основни правила. На първо място, не приемайте медикаменти без лекарско предписание. Когато пиете лекарства, не консумирайте алкохол, защото се засилва многократно токсичното действие на двата увреждащи фактора. Предупреждавайте лекуващия лекар за наличие на чернодробни заболявания или за неблагоприятни реакции към приемани преди това медикаменти.

Ако е настъпила чернодробна реакция, какъв е подходът за овладяването й?
При налични обективни и лабораторни данни за чернодробна увреда от съществено значение е незабавното спиране на медикамента и търсене на консултация с лекар. Добре е да се намалят до допустимия минимум и използваните по друг повод медикаменти. При всички случаи се назначава здравословна диета, витамини и препарати – хепатопротектори. За някои  пациенти се налага и болнично лечение.

Какво представляват хепатопротекторите и какъв е вашият опит с приложението им?
Това са лекарства, които предпазват черния дроб и улесняват неговото възстановяване. Лечението само с тях обикновено не премахва болестта, но те са неизменна част от терапията на повечето хронични чернодробни болести.

При тях целта на лечението е подобряване на функцията на черния дроб. Независимо от причината за заболяването, при всички тях се получават свободни радикали, които увреждат мембраните на чернодробните клетки. В резултат на това клетките загиват. Хепатопротекторите спират този процес. Така те могат да забавят хода на хроничното заболяване или да подпомогнат възстановяването на черния дроб.

При лечение с хепатопротектори се спазват някои правила. Желателно е курсът на лечение да продължи поне 3 месеца. Препоръчва се лечението да се извършва през зимата и пролетта, защото през лятото болните приемат повече плодове и зеленчуци, които могат да набавят необходимите вещества на черния дроб. През определен период е необходимо да се сменят хепатопротективните медикаменти.

Има ли добри хепатопротектори на основата на естествени растителни съставки?
През последните десетилетия са проведени хиляди клинични проучвания върху ефективността на различните видове хранителни добавки и т.нар. допълваща и алтернативна медицина (Complementary and Alternative Medicine) в борбата с хроничните чернодробни заболявания. Повечето продукти, които се използват, съдържат бял трън и са стандартизирани продукти, извлечени от семената на растенията. Сред препаратите с доказано качество и приемлива цена е „Хепасейв”. Той съдържа стандартизиран извлек от една от най-мощните билки, пречистващи черния дроб и жлъчните пътища – пикрориза куроа. Няма странични действия.

----------------------------------------------------
*Д-р Мариана Пенкова има 22-годишен клиничен опит в областта на гастроентерологията и хепатологията, специалности по вътрешни болести, гастроентерология и диететика. Извършва консултативни прегледи както по здравна каса, така и свободен прием в Медицински център „Свети Лука”.  Адрес: Стара Загора, ул. “Стефан Караджа“ № 88; приемни дни: понеделник, четвъртък и петък от 16.30 до 20.30 часа, телефон за записване – 042/ 68 10 83.


Коментари