Публикация

Фитбол – чудодейна топка за всички възрасти

Въпреки че за фитбол у нас не се говори отдавна, оздравителните физически упражнения са измислени още през 50-те години на миналото столетие от швейцарски лекар физиотерапевт.


Самата дума произлиза от английските fitness (фитнес) и ball (топка), но по-популярно е името „швейцарска топка”. Първоначално тя е била използвана за лечение на възрастни и деца с церебрална парализа. През 80-те години топката влиза в програмите за възстановяване на болни с травми на опорно-двигателния апарат, а по-късно - като експериментален метод за лечение на хора със затлъстяване. Резултатите от тренировките удивили както пациентите, така и лекарите. Оказало се, че при болните се е ускорил процесът на регенерация на тъканите и се е подобрила еластичността на мускулите и сухожилията. Проведените изследвания показали, че при заниманията с фитбол се образува мускулен корсет около гръбначния стълб, усилват се кръвообращението и обмяната на веществата в междупрешленните дискове.

Упражненията повишават тонуса на мускулите и отнемат напрежението от тях, подобряват координацията на движенията и развиват равновесието, нормализират кръвното налягане, подобряват работата на белите дробове и на вестибуларния апарат, избавят от болки в ставите, помагат да се справим със стреса и повдигат настроението. Към всичко изброено можем да добавим намаляване на килограмите и извайване на фигурата.
Главното предимство на швейцарската топка е, че заниманията с нея са  весели, леки и приятни, без да забелязвате как лети времето.

Можете, докато гледате телевизия, вместо да лежите на дивана, да сложите топката зад гърба си и да се облегнете на нея вместо на възглавница. Мускулите се отпускат, гърбът ви ще си отпочине, въпреки че точно по този начин няма да се вталите.
Фитболът е отлично решение за всяка възраст, защото чудодейната топка решава едновременно няколко задачи. При неголямо натоварване вие можете да развивате и тонизирате мускулите си практически на цялото тяло. Освен това се сдобивате с по-добра ловкост и координация. И нещо много важно за по-възрастните хора – всички стави се раздвижват, при това без ударно натоварване.

Днес швейцарската топка се е превърнала в истински лек срещу болки в ставите и гръбнака, отлична профилактика срещу остеохондроза, артрит, варикозни вени. И това не е всичко. Създаваната от топката вибрация оказва обезболяващо действие, усилва перисталтиката, благотворно влияе върху дейността на стомаха, черния дроб и бъбреците, укрепва сърдечно-съдовата система и дихателните органи.

Фитболът е отличен помощник на бременните жени през всичките девет месеца, защото отнема напрежението в гръбнака и мускулите на гърба.

Огромната лека топка създава прекрасна атмосфера – върху нея може да се пружинира, подскача, да се подхвърля. Това е прекрасна тренировка на сърцето и дихателната система. Липсва каквото и да било силно натоварване на долните крайници, затова с фитбол може да се занимават и хора с разширени вени, с увредени стави или болестно затлъстяване.
Какво трябва да знаете, преди да се захванете с фитбол.

Правилата не са много. Преди всичко се убедете, че сте подбрали топка с подходящия за вас размер. Когато седите върху нея, бедрата ви трябва да са успоредни на пода. Когато я натиснете, тя трябва да хлътне 2,5 см. Ако топката е твърда, върху нея трудно ще запазите равновесие, ако е мека, натоварването при заниманията ще бъде прекалено малко. Не бива и да се пързаля. Сами ще се ориентирате с какви дрехи и обувки да тренирате. Трябва да сте здраво стъпили на пода и нищо да не ви създава дискомфорт.

Коментари