Публикация

Морковът - незаменим спътник на здравето

Морковът е уникален зеленчук, помага ни да се измъкнем от зимния сън както мечката от бърлогата си.


В някои държави се приема за зеленчук, в други за плод, но всички са единодушни, че в края на зимата той е идеалният помощник на нашето здраве, че и красота. Трудно е да се каже къде е родината на моркова, защото той се употребява от много народи повече от 4 хил. години. Храмовете на древния Египет са съхранили на стените си изображения на виолетов морков. А в див вид той все още расте в средиземноморските страни, Америка, Австралия, Нова Зеландия и Африка.

Смята се, че първи са го култивирали древните гърци, които са го хапвали, полят със зехтин. После към моркова са се пристрастили древните римляни, а останалата част от Европа го е пробвала за първи път през ХІV век. Малко след това оранжевото кореноплодно става част от закуски, пудинги, десерти, сладоледи. Особено привързан към него е бил Карл Велики, затова блюдата с моркови постоянно са присъствали на трапезата му. Във френските и немските готварски книги от XVI-XVII век са се запазили доста любопитни рецепти с моркови. Дълго време те са се смятали за деликатес и са били достъпни само за богатите.

Първи Хипократ описал полезното въздействие на морковите върху човешкия организъм, а Плиний го е смятал за разновидност на пащърнака. Днес вече се знае, че здравословен е морковът с оранжево-червен цвят. Именно в него има най-много каротин – провитамин А, витамините В2, В6, Е, D, РР, С, К, никотинова и фолиева киселина, микроелементи – калий, желязо, кобалт, мед, а също така глюкоза, лецитин, нишесте, пектин, целулоза. Съвременната наука твърди, че морковът може да помогне в профилактиката на 65 заболявания. Някои специалисти са убедени, че всекидневното му присъствие в менюто на хората може да замени ваксината срещу хепатит В.

Морковът прекрасно възстановява физическата форма, затова се препоръчва при недостиг на сили, авитаминоза, хронична умора, голямо физическо и умствено натоварване. За жените той е особено полезен, защото, притежавайки антиоксидантни свойства, се свързва със свободните радикали и съхранява красотата, предпазва от онкологични и сърдечно-съдови заболявания.
Известно е, че морковът е най-добрият помощник на нашето зрение. Но плюсовете му не се изчерпват и с това. Кореноплодното растение защитава генетичния ни апарат, подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета, помага за подобряване на дейността на главния мозък и нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Който яде всеки ден моркови, се радва на хубава кожа, красива коса и здрави зъби.

Морковът предпазва от трупането на излишни килограми. Ако искате да отслабнете здравословно, настържете морков, смесете го с настъргано зеле и подправете със зехтин и лимон.

И естествено, морковът се използва като природно козметично средство:
- Сок от моркови втрийте в кожата на главата 30 минути преди измиване, косата ви ще стане здрава и блестяща.

- Каротиновата маска за лице е полезна за всеки тип кожа, защото притежава уникално хидратиращо действие. Особено добре действа при мазна, бледа и повехнала кожа, помага да се справите с пъпките. 1 голям сочен морков настържете и добавете малко талк. Нанесете върху лицето за 15-20 минути. Ако морковът е сух, го смесете със сметана.

- Жените, които избягват да се пекат на слънце, но искат да имат хубав тен, могат 1-2 пъти на ден да изтриват лицето си със сок от моркови.

Препоръчва се морковите да се ядат с олио, зехтин или сметана, защото провитамин А се разтваря само в мазнини и така се усвоява от организма, дарявайки ни красота и здраве.

Коментари