Публикация

Пловдивски хирурзи спасиха две бебета с радикални интервенции

Две 4-месечни бебета бяха спасени в Клиниката по детска хирургия в Университетската болница “Свети Георги” в Пловдив.


Те са родени с малформации и лекарите са им направили радикални операции, съобщи началникът на клиниката доц. Пенка Стефанова.

На малките пациенти хирурзите са поставили стомах в коремната кухина. По думите на доц. Стефанова в интензивното отделение на Детска хирургия са настанени още 7 деца на възраст от 2 дни до една година, които чакат също спешни операции.

“Бебе само на 2 дни вече живее втори живот. Лекарите са го оперирали от диафрагмална херния - малформация, свързана с липсата на диафрагма. Други две бебета на същата възраст се възстановяват след операция на дефекти и запушване на червата, обясни доц. Стефанова.

„Благодарение на бързата реакция на неонатолозите и професионализма на колегите в клиниката успяваме да извършим интервенции, които дават шанс за живот на тези деца”, категорична е завеждащата на детската хирургия.

Тя припомни, че Клиниката по детска хирургия е най-старата в България и тази година ще празнува своята 60-а годишнина. Годишно в нея се оперират над 2300 малки пациенти от цяла Южна България.

Коментари