Публикация

Как да се храним през пролетта

Здравето и красотата започват от храната. Това правило припомни здравният инспектор Красимира Желева от РЗИ-Пловдив.


По думите й това е особено важно през преходните периоди - пролет и есен, като хранителният режим трябва да осигурява по-голямата част от дневната калорийна нужда на организма, без да го лишава от основните хранителни съставки - мазнини, белтъчини и въглехидрати.

За целта е необходимо да се спазва разнообразен хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, нетлъсти меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание, риба (най-малко два пъти седмично) и други храни, бедни на мазнини и богати на витамини и минерали.

Важно е да се знае, че нормалните функции на имунната система се поддържат от витамините и минералните вещества.

Намаленият прием на тези вещества води до влошаване на общото състояние на организма, т.е. получава се авитаминоза.

Това състояние е много характерно за началото на пролетта, но  може да се отстрани чрез системен прием на витамините от група В, С, А, Д, Е, припомнят и лекарите.

Съществува едно основно правило – хранителните продукти трябва да се подбират така, че в тялото ви да попадат всички необходими витамини и микроелементи, категорична е Желева.

През пролетта на организма са му необходими не само витамини, но и микроелементи. Най-важните от тях са калций, желязо, йод, магнезий, цинк, калий.

Пролетта също така е подходящ сезон за започване на диети с консумиране на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и храни, бедни на животински мазнини, с преобладаващи растителни мазнини.

В основата на здравословното поведение е приемът на 1-2 литра течности на ден и 30 минути ежедневно ходене с умерено темпо, съветват още здравните инспектори.

Коментари