Публикация

Поканете пролетта у дома

Нека вкараме отсега пролетта в дома си с растения, които се състезават и на естетичния, и на кулинарния фронт.


За тези, които ще се занимаят за първи път с това упражнение, пазарът предлага главозамайващо разнообразие от саксии и контейнери: пластмасови, глинени, гледжосани, метални, с всякакви форми и размери, цвят и декорации. Те могат да бъдат намерени не само в градинските центрове на строителните хипермаркети, но и в големите цветарски и хранителни магазини. По-висок клас съдове можете да си купите от ателиета за авторска керамика или бутици за подаръци.

По-практичните (а и екологично настроените!) ще предпочетат да рециклират всички съдове, с които разполагат, но не ползват. Така ще влязат в употреба и старите кашпи, и порцелановите супници, и никелираните празни консервени кутии. Дори старото каче за зеле, което прашасва в мазето, може да бъде срязано на две или три части. С малко сръчност сглобете нови дъна и ще имате артистични жардиниери. Впрегнете въображението си, вдъхновете се от идващата пролет и направете своя оригинална миниградина. Но спрете с импровизациите дотук и се придържайте към следващите отправни точки.

Правилата на успеха

- Семената са най-евтиният вариант за пищна растителност. Сортирайте ги в групи според най-добрите условия за тях: осветеност, вид почва, начини и интензивност на подхранване и поливане.

- Подгответе саксиите: осигурете дренаж от дребни камъчета или натрошена керемида и насипете почвена смес (купена готова според изискванията на растенията, които ще гледате).

- Ако ще си правите сами почва, не ползвайте събраната от старите саксии. Тя е изтощена, без хранителни вещества и засолена от предишно торене. Стандартната пропорция е равни части пресята горска пръст, торф и пясък. Дезинфекцирайте във фурната на 50 градуса за 1 час.

- Помнете, че семената обичат да им е топло, а разсадът – да му е светло.

- Твърдите по-едри семена – на ароматния грах и разните бобове – накиснете предварително в хладка вода за 12-24 часа.

- В случай, че изберете да отглеждате подправки във висящи кошници – сложете в средата розмарина за височина, после тези растения, които са на туфи (босилек, салвия, магданоз), а по краищата онези, които имат склонност да образуват каскади (риган, мащерка).

- Поливайте редовно, но след като горният почвен слой засъхне. Сравнително нови са водните капсули, които задържат като малки резервоари влагата в почвата и не позволяват пресушаване, но и добрият стар перлит ще ви свърши работа.

- Предвидете щора или сенник, предпазващи вашите растения от жаркото слънце. В такива дни най-деликатните билки като магданоз, босилек и мента искат влага сутрин и вечер.

-brr-

Топ 10 на подправките и билките
В саксия можем да отгледаме с много малко усилия всички зеленилки, които слагаме в чая или чинията – магданоз, босилек, див лук, копър, кориандър, салвия, розмарин, естрагон (тарос), мащерка, майоран (риган) и джоджен. Любопитното тук ще е да опитате с разновидности, които не са масови и са си направо непопулярни по нашите ширини. Защото другите можете да намерите на всеки пазар, нали?

Освен с известния у нас дъхав плосколистен магданоз можете да експериментирате с къдравия, който е по-жилав, но става идеално за подправяне и декорация на готвени ястия или сосове. Босилекът е няколко вида и извън известния „италиански” с едри листа има много ароматен с малки листенца или пурпурен. Той обича богата, добре дренирана, но влажна почва. По Средиземноморието го садят в подножието на доматените растения, защото прогонва белите мушици и други насекоми. С такава цел може да си го сложите на перваза на спалнята, стига условията да са подходящи за растежа му. Дивият лук има много фин вкус, а е и много красив при цъфтеж: използвайте го за украса на салати или предястия.

Розмарина купете в саксийка и отглеждайте на топъл, слънчев перваз. Той мрази да бъде преполиван. Джоджена прихванете от коренче. Той обича сянката и влагата. Ако засеете подправките в общ контейнер, съобразете условията им за отглеждане. Джодженът освен това расте много бързо и подземните му части превземат корените на останалите растения. Затова го оставете в отделна саксия, както в градините го държат в кофа или друг пластмасов контейнер, вкопан в земята. Чрез разделяне на коренището се размножава и естрагонът в популярния у нас френски вид. И той, и салвията имат доста различен вкус в прясно и сушено състояние. Те образуват много красиви туфи и се използват за текстура и цвят в парковите композиции. В саксия можете да отгледате и лайка, червен риган, мента и маточина.

Листните изкушения
За салатките са подходящи продълговатите пластмасови контейнери, в които обикновено засаждаме балконските мушката. Изберете от изобилието на пазара пликчета със семенца, каквито още не сте опитвали – „Лоло росо”, „Фризе” и всичко друго, което ви се стори интересно. Нужни са ви дренаж и рохкава почва на височина от десетина сантиметра. Най-лесно ще засеете, като прокарате пръст по повърхността и си направите две успоредни на дългата страна браздички, после – няколко напряко през десетина сантиметра. Семенцата се посяват директно, но само по 2-3, за да не се налага да се разсаждат.

Покрийте ги с торо-почвена смес с дебелина 2 см. С останалите семенца зарадвайте съседката. Ако срокът на годност позволява, може да оставите добре затвореното пликче и за следващия сезон. Със затоплянето на времето салатките ще покълнат. Махайте плевелите, поливайте и късайте най-големите външни листа. Особено подходящи за отглеждането им са терасите с южно и западно изложение. И все пак – откажете се от тези култури, ако жилището ви е край оживено шосе или в центъра на града, където въздухът е силно замърсен.

-brr-

Пролет на перваза
На пазара има изключително изобилие от луковици на зюмбюли, лалета и нарциси, които се продават поотделно или в най-различни комбинации. Ако не сте ги бучнали през есента, сега е крайно време да го направите. За да ви красят масата за хранене, може да ги оформите в невисоки декоративни кашпи в група или поединично – в зависимост от вкуса ви и търсения краен ефект. Белите и нежно лилави кичести зюмбюли вървят страхотно с китайска керамика. Може да ги аранжирате дори с коренчета разноцветни люти чушки – каква впечатляваща комбинация!

Луковичките, закупени сега, обикновено са форсирани и при спазване на упътването върху опаковката скоро ще се радвате на чудни цветове и пролетни аромати. Независимо че са обработени срещу болести, огледайте ги добре. Понякога те страдат от синьо-зелено гниене: гъбички, които се изразяват в кафеникави петънца. Ако видите такива, да знаете, че луковицата не е била правилно съхранявана и заразеното растение ще загине скоро след покълването. „Петнистите” луковици направо изхвърлете.

Още практични идеи:

- Покаралите в пазарския плик главички бял или червен лук прикрепете върху малки чашки с вода, като са накиснати само мустачките – така до седмица ще имате пресни стръкове за салатата.

- Когато зеленилките пораснат в по-голямо количество, отколкото ползвате, можете да ги сушите по традиционния начин, но и да подправите бутилките с различни видове олио и оцет. Ако ги сложите на цели листенца, ефектът ще е по-скоро декоративен. За вкус ги нарежете на ситно или стрийте в хаванче с малко сол и скилидка чесън и дресингът е готов.

- Опитайте да завъдите лимонена трева – стръковете имат фин цитрусов вкус и се ползват в кулинарията, а растението се отглежда в саксия много по-лесно от лимоново дръвче.

- Експериментирайте също с корен лавандула – сребристите тесни листа и дребните лилави съцветия са не само много красиви, но и успокояват нервната система, когато вдишвате аромата им. Изсушеният цвят освен че гони молците от гардероба, е шикозна провансалска подправка за телешкото задушено.

Коментари