Публикация

Пуканките - вкусни и полезни

Пуканките са се доказали като диетична храна.


Не бързайте да посягате към пакета, защото става дума за чистите пуканки – без сол и масло, тяхното ниско съдържание на калории ги прави полезни. Ново изследване добавя още положителни качества – пуканките съдържат много антиоксиданти, дори повече от плодовете и зеленчуците.

Полифенолите имат голям ефект върху здравето, тъй като предпазват клетките от вредните молекули, които ги разрушават.

Пуканките имат висока концентрация на антиоксиданти, защото съдържат само 4% вода. Докато при зеленчуците полезните съставки са по-разводнени. Средно в една порция пуканки има 300 милиграма антиоксиданти, а в същото количество плодове – 160.

Царевичните облачета са богати и на фибри, допълват учените от университета в Скрантън, Пенсилвания, но предупреждават, че не трябва да заместваме плодовете и зеленчуците с пуканки.

От тях става чудесна малка закуска между храненията, защото пуканките са 100% необработена пълнозърнеста храна. Другите пълнозърнести продукти преминават през някаква обработка. Може да хапвате пуканки, за да си набавяте нужните дози пълнозърнести храни, защото дневно човек рядко достига необходимите количества.

Най-полезни са пуканките, приготвени с горещ въздух – има машини за пуканки, които са подходящи за домашна употреба. Ако искате малко вкус – напръскайте пуканките с малко зехтин и ги поръсете с морска сол. Микровълновата не е подходящ избор за приготвяне на полезни пуканки.

Коментари