Публикация

Всеки втори първокласник - с неправилна стойка

Всички искаме децата ни да имат правилна стойка и добре развита фигура.


Истината обаче е, че това се постига със създаването на навици от най-ранна възраст. А годишният профилактичен преглед е абсолютно задължителен, категорични са специалистите. За съжаление огромна част от днешните деца имат гръбначни отклонения, които понякога не им дават шанс за правилно развитие на органите и системите, главно на сърцето и белите дробове.

„Проблемът расте!”, категорична е д-р Полина Стойнева, специалист в Медицински център за рехабилитация и спортна медицина в Пловдив. Дълги години тя консултира малчугани с проблеми в гръбначния стълб и с наднормено тегло. Има и конкретно наблюдение над учениците, тъй като участва в правенето на профилактични прегледи в пловдивските учебни заведения. „Много малко родители могат да видят ранния стадий на гръбначното изкривяване. По-наблюдателните все пак забелязват, когато детето им има лека гърбица, и най-често тогава търсят професионална помощ”, допълни нашата събеседничка.

Според нея обаче вината за ненавременното хващане на проблема не е у родителите, които не са медицински специалисти и не би трябвало отговорността да е тяхна. На първо място е лошата система за профилактика, тъй като не навсякъде в страната се извършват редовни прегледи на стойката на учениците, а часовете – СИП, посветени на правилното телодържане и проблемите с него, са прекъснати.

Специалисти от дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” съвместно с кинезитерапевти от Националната спортна академия са направили анализ на гръбначните деформации за миналата учебна година на възпитаници на пет столични училища. Прегледани са само първолаци в 125 СОУ, 38 ОУ, 49 ОУ, 104 ОУ и 18 СОУ, общо 689 ученици. Резултатите обаче са показателни, тъй като 65% от децата (445 ученици) в тази ранна възраст вече имат гръбначни отклонения. Всяко второ първолаче е с неправилна стойка, 8% (56 малчугани) имат сколиоза първа степен – странично изкривяване, и 3% (19 деца) са с кифоза – засилена извивка навън и навътре на гръбнака.

-brr-

Специалистите са категорични, че мебелите в класните стаи и спортната база в училищата са качествени и съобразени с нуждите на децата. Но е необходимо създаването на спортни секции за провеждане на допълнителна двигателна активност на малчуганите, както и на  групи за изправителна гимнастика във всяко училище. 

„Най-подходящият спорт за справяне с проблеми на гръбначния стълб е плуването!”, увери ни д-р Полина Стойнева. Движенията във водата ангажират много мускули, но гръбначният стълб не се натоварва прекалено, защото сме в хоризонтално положение. Спортният лекар изрази тревогата си, че базите за плуване в Пловдив са в окаяно състояние и затова са затворени от години. Дори с лекарско предписание поради гръбначни деформации, наднормено тегло, плоскостъпие и други стотици деца не могат да се доредят до общинския басейн на плувен комплекс „Младост”. А само малка част от родителите могат да си позволят да пратят детето си на частен басейн в някой от хотелите. 

„За здравето трябват освен средства много време и търпение” – подчерта нашата събеседничка. Средно един курс на лечение трае около 3 месеца, а вкъщи подрастващият прави допълнителни упражнения. „След това учениците идват поне 2 пъти годишно на профилактичен преглед и ако е необходимо, им се назначава още един курс на терапия.” Освен изправителните упражнения, спортът носи много ползи, защото укрепва гръбната мускулатура и оформя правилно физиологичните кривини на гръбначния стълб. „Масовият футбол обаче не е най-доброто средство за справяне с проблема. Ските и кънките засилват усещането за правилна стойка, а баскетболът и волейболът изтеглят гръбначния стълб” – разказа д-р Стойнева.

Тя препоръча на родителите да ангажират ученика със спорт и максимално да го дистанцират от заседналия начин на живот. „Наблюдавайте как пише домашните си, дали е прегърбен, непрекъснато ли седи пред компютъра през свободното време, играе ли” – посъветва още спортният медик. Тя е оптимист, че родителите стават все по-отговорни и информирани. Предния ден например при нея дошла майка с детето си, която забелязала някакво нарушение в стойката на малчугана. Оказало се, че има ранен стадий на кифоза. „Тези проблеми са лечими, но колкото по-рано се хванат, толкова по-добре. По принцип от 7 до 12-13 години гръбначните отклонения се коригират най-успешно”, каза в заключение тя.

Упражнения за правилна стойка:
1. Застава се пред огледалото с изтеглен гръбначен стълб, погледът е напред, коремът е прибран. Раменете са симетрично разположени, а краката са събрани. Стои се известно време.

2. Същото упражнение, но с гръб към стената – петите, тазът, плешките и тилът се допират до стената, тялото е изпънато. В това положение се остава няколко секунди, след това се прави крачка напред, остава се така 10–20 секунди и отново се заема положение до стената. Това се прави няколко пъти.

3. Възпитаването на “мускулния усет” за правилно телодържане може да се извършва и от легнало положение с изтегляне на гръбначния стълб. Застава се в положение както при упражнение 2, но в тилен лег.

4. Полезни са упражненията “ходене с поставен върху главата предмет” - пясъчна торбичка, книга, възглавница, ходене по повдигната от пода дъска (скамейка) и други.Коментари