Публикация

Метеорологични неволи

Всеки следи прогнозата за времето. Избира какво да облече, чадъра или слънчевите очила да вземе.


Сега се оплакваме от дългата зима, скоро ще роптаем срещу летните жеги. Угодия с времето няма.

На 23 март, два дни преди според поверията кукувицата да закука и мечката да се събуди, празнуват говорителите на времето - синоптиците. Може би това е най-сигурната професия, тъй като и да сгрешат, пак ще си запазят работата.

Все още стопроцентов успех в прогнозите за времето няма. Според специалистите достатъчно надеждна е за 5 дни напред. За по-дълго – Божа работа.

Празникът на метеоролога е през март, когато май е най-трудно да се предскаже времето. Според народните поверия, ако пролетта е мъглива, лятото ще е дъждовно. Ако прогърми през март, годината ще е сушава. Плодородна ще е, ако през женския месец вали сняг, а през април – дъжд.

А от стари времена хората забелязали, че и някои животни са добри синоптици. Пчелите се въртят около кошера и не се отдалечават, ако времето ще се разваля. Когато чайките летят ниско над водата, моряците ще се радват на хубаво време. Преди влошаване рибите пък започват да скачат над водата. Американците тачат като най-добър синоптик мармота и даже са му измислили специален ден. Ако на втори февруари си остане в дупката да спи, времето ще е лошо.

Някои хора също са природни барометри. Здравите не се плашат от промените, тъй като организмът им се приспособява бързо към вятъра, дъжда, студа или жегите.
Мнозина обаче чувстват времето със сърцето, костите или нервите си. Атмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха засягат по-чувствителните, които са раздразнени, тревожни и лесно се уморяват. Други не могат да спят, главата ги боли, сърцето прескача.
Установено е, че колкото по-откъснат е човек от природата, толкова по-голяма е вероятността да развие метеочувствителност. Според статистиката по-уязвими са хората в големите градове, както и дамите.

За да не е метеопат, човек трябва да е физически активен, кален в студ и пек. Да се храни здравословно, да не прекалява с кафето, цигарите и алкохола. Зависимите от промените на времето да наблягат на чай от жълт кантарион и мед, да хапват ябълки и да дишат дълбоко.
Освен че през март времето е като женско настроение, в края местим и стрелките на часовниците. Според учени така се пести енергия в икономически план, но пък според други се намалява енергията в човешки.

Някои смятат, че играта със стрелките може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато според други това си е чисто самовнушение.
Май важно е времето вътре в нас да грее, макар и навън да гърми и трещи. Лошо време няма. Вътрешният климат и часовник дават хубави емоции, които дъждът не може да отмие, а студът не може да заледи.

И ако напразно носим чадъра, виновно e непредсказуемото небе.
" }-->

Коментари